Odd Isungset har lykkes å oppspore og intervjue en av de hovedmistenkte i William Nygaard-saken. Khaled Moussawi ble siktet for attentatet i 2018, men har vært uvitende om det inntil Isungset intervjuer ham på et hotellrom i Beirut.

Moussawi avviser alle spørsmål om medvirkning til attentatet. Men likheten med tegningen som ble laget seks uker etter attentatet er slående. Den er bygget på hva praktikanten så som bodde i huset i Dagaliveien så på attentatdagen. Hun kom ansikt til ansikt med attentatmannen da han passerte vinduet hvor hun sto. Blikket han sendte henne var så skremmende at hun sa opp jobben på dagen og dro hjem til Toten. Først uker senere meldte hun seg og fortalte hva hun hadde sett. På basis av disse inntrykkene ble fantomtegningen laget.

28 år senere  benekter Moussawi enhver befatning med attentatet.

Norsk politi hadde overvåket Moussawi og visste at han kom til Oslo med Kielferja to dager før attentattet, 11. oktober. Han dro ikke hjem til leiligheten på østkanten, men til den andre hovedmistenkte, som bodde på Hovseter.

En av grunnene til at politiet fattet interesse for Moussawi var hans reisemønster i dagene før og etter drapsforsøket. Da etterforskerne gikk gjennom innreiselistene, oppdaget de at han hadde kommet med ferga fra Kiel to dager før Nygaard ble skutt.

Overvåkingsmaterialet viste at han ikke dro hjem til sin bopel, men at han i stedet besøkte en libanesisk venn som bodde i Hovseterveien på Røa i Oslo. Denne mannen jobbet tidvis som sjåfør ved den iranske ambassaden.

Politiet mente beliggenheten til leiligheten var interessant, ettersom det går en gangsti fra dette området og oppover åsen mot Dagaliveien, der attentatet skjedde.

Hvis Moussawi var under overvåking blir politiets etterforskning enda merkeligere. Da var man tett på en løsning helt fra start. Men det skjedde ingenting. I 2007 ble saken henlagt.

Isungset har vært en drivkraft og flere ganger avslørt ikke bare sendrektighet og unnfallenhet, men direkte sabotering av oppklaring, som da han avslørte norsk-pakistaneren Ali som hadde en Dan Wesson maken til den som ble brukt under attentatet, med flere utskiftbare pistolløp. Ett av dem manglet og norsk-pakistaneren påsto det var blitt stjålet.

Nye opplysninger om at mannen hadde oppsøkt den iranske ambassaden i London under en mellomlanding, gjorde at mannen ble tatt inn. Det var en fredag. Avhørene skulle begynt mandag. Men da var fuglen fløyet. Noen hadde grepet inn ovenfra og instruert politiet. Erling Folkvord avslørte i sin bok Det var ikkje berre Eirik Jensen: om polititoppar og ukultur.» at det var visepolitisjef Roger Andresen som ga ordren 28. mars 1998. Folkvord har stilt Andresen spørsmål om han handlet på egenhånd eller i samforståelse med andre.

Norsk-pakistaneren Ali var en god venn av FrPs justispolitiske talsmann, Jan Simonsen.

Politietterforskningen har vært et hovedspor i Nygaard-saken. Noen har ikke ønsket at sporene som fører til Teheran skulle avdekkes.

Også resten av norsk presse har vært passive tilskuere. Odd Isungset har ene og alene drevet frem saken. Det kan være at han også denne gang samarbeider med kilder i politiet som ønsker en avslutning.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.