Mange trodde at alt ville bli så mye bedre med nye koster i regjeringen, men det er kanskje på tide å innse at dét var vel naivt. Tirsdag var det justisminister Emilie Enger Mehls tur til å lese fra manus, akkurat som hennes kollega utenriksminister Anniken Huitfeldt gjorde sist uke. De forholder seg ikke til realitetene.
Tirsdag var den unge og ferske justisministeren, Emilie Enger Mehl (Sp), i møte med politiet i Oslo. Man kunne vel ikke vente annet, men det er likevel skuffende å se at hun følger forgjengernes manus omtrent ordrett. Selv om politiet fortalte om 50 beslaglagte skytevåpen bare i 2021, kom frasen «Oslo er en trygg by» også fra hennes munn.
Justisministeren etter Oslo-skytingen: – Oslo er en trygg by
Bildet som ble brukt i kollega Erling Marthinsens sak, demonstrerer, om enn ufrivillig, hva som er problemet: Oslo er en trygg by for beboere som har egen beredskap. Oslo-politiet gjør kanskje så godt de kan med de ressursene og den ledelsen de har, men generelt er ikke den jobben god nok.
Hvorledes kan man ellers tolke nyheten om at politiet i Oslo så langt i år har beslaglagt 50 skytevåpen?
– Det er veldig mye. Det viser at det er mye våpen ute i områdene våre, sier leder John Roger Lund i Enhet øst i Oslo-politiet til NTB.
Enheten dekker sju bydeler på Oslos østkant, og rundt 50 skytevåpen er altså beslaglagt bare i disse bydelene i år.
Siden 15. august har åtte unge menn blitt skutt i seks skyteepisoder i Oslo. Fem av de seks skyteepisodene har skjedd øst i Oslo.
Vår nåværende justisminister sier som alle justisministere før henne så langt tilbake som jeg kan huske. I 1995 satt jeg på Lønning direkte i TV2 (der jeg jobbet som researcher) og fortalte den gode og velmenende mann fra Venstre, Odd Einar Dørum (som senere ble justisminister) at hverken han eller politiet i Oslo hadde filla peiling.
Jeg skal ikke påstå at det samme er tilfelle i dag. Politiet har nok peiling, men takket være naive politikere og en ledelse som er mest opptatt av å klappe hverandre på ryggen, har situasjonen i Oslo gått fra vondt til verre. Fotfolket innen politiet, og da ikke bare i Oslo, men også i resten av landet, freser, men deres viten og kompetanse får ikke gjenklang i de høyere sfærer. Derfor sier altså denne unge ministeren – hun er 27 år, fra Hedmark og mest kjent for sine bravader i norske realityserier:
– Vi skal gå bredt til verks, Oslo er en trygg by! Det er konfliktlinjer vi har sett i kjente kriminelle miljøer nå, og det er ingen grunn til at folk skal føle at Oslo ikke er trygt, sier Mehl.
De som bor i Oslo, også jeg som har bodd på Vestkanten på Majorstua, vet at dette ikke stemmer. Jeg vil tro at de som følger med på nyhetsmeldinger, på politiets Twitter-konto og på Document også forstår at dette i beste fall er politisk svada, uten forankring i realitetene. Reality-serier unntatt.
Kan du si noe konkret om hva dere skal gjøre?– Nå skal vi gå gjennom politiet, det har vi sagt i plattformen. Og vi skal legge fram en konkret plan for å styrke politiet. Det er viktig å understreke at dette handler ikke bare om politiets innsats. Derfor må jeg jobbe godt også med andre medlemmer av regjeringen, sier Mehl.
Hun opplyser at hun også skal ha et møte med Oslo kommune om saken om kort tid.
– Vi er nødt til å holde fast ved betydningen av den forebyggende virksomheten, vi trenger godt med synlig politi i gatene, vi trenger å bruke kapasitet på etterforskning, og vi trenger å oppklare alle sakene, sier hun.
Men ekstra bevilgninger til politiet var ikke et tema.
– Nå har vi snakket om hvordan vi bruker de pengene og ressursene vi har. Det er mye flinke folk i Oslo politidistrikt, og vi bruker dem på en målrettet måte inn mot de kriminelle miljøene. Det gir resultater. Det har vi også vist til justisministeren i dag, sier Gangås.
Dette er, som Hans Rustad fortalte om på Dagsorden mandag: Det er så man ikke tror sine egne ører, det er en drøm fra Disneyland. Rustad refererte til Enger Mehls kollega, utenriksminister Anniken Huitfeldt, som fredag morgen boblet over av begeistring over at Norge og Niger nå skulle få slutt på at barn ikke fikk utdanning i krig.
– Det er et viktig fremskritt at FNs sikkerhetsråd enstemmig har vedtatt en resolusjon om beskyttelse av utdanning i konflikt. Alle barn og unge har lik rett til utdanning, selv i krig. For å kunne bygge opp igjen samfunn etter konflikt, er det helt avgjørende at vi sikrer retten til utdanning mens konflikten pågår, slik at vi unngår «tapte generasjoner», sier utenriksminister Anniken Huitfeldt. (Regjeringen)
Her er lydklippet fra NRK Nyhetsmorgen som Rustad refererte til: Lytt selv.
Barn vil alltid være ofre i krig, en FN-resolusjon til eller fra spiller minimal rolle. Likeledes er det stor fare for at en ny justisminister heller ikke vil bety stort for situasjonen i Oslo.
Det beste er nok egenberedskap.
«Trygg by» er også temaet for Dagsorden, tirsdag.
Les også:
Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.