Det fryktede russiske spionskipet Yantar nærmer seg nå Murmansk og avslutningen på et tokt som begynte 8. august og dermed har vart i nesten tre måneder. Ifølge etterretningskilder har fartøyet blant annet kartlagt deler av traseen som den planlagte Celtic Norse-kabelen skal følge fra Midt-Norge til Irland og USA, og AEConnect-kablene, som i dag bærer vesentlige datamengder mellom USA, Skandinavia og resten av Europa.
Flaggskip i hemmelig flåte
5800-tonneren Yantar regnes som flaggskipet i Russlands flåte av supermoderne såkalte forskningsskip, som drives av Kremls mest hemmelige avdeling, Hoveddirektoratet for dyphavsundersøkelser (GUGI), som rapporterer direkte til Generalstaben og Putin.
Alle observasjoner siden skipet kom i drift i 2016 viser at dyphavsundersøkelsene i all hovedsak består i spionasje under vann: kartlegging av rørledninger for olje og gass og nettverket av undersjøiske kabler som er fundamentet for alle typer telekommunikasjon mellom ulike verdensdeler: internett, telefoner, finansielle transaksjoner og militære kommandolinjer.
Hybrid krigføring
Drivkraften i den raske utbyggingen av en flåte tilsynelatende sivile spesialfartøyer er åpenbar: Med en økonomi på størrelse med Italias og store industrielle og sosiale problemer kan Russland ikke drømme om å vinne en tradisjonell konfrontasjon med Vesten – så lenge USA og Europa står sammen og befolkningen fortsatt tror at frihet og andre demokratiske verdier er verdt å forsvare.
Kremls svar har vært utviklingen av en alternativ strategi. Metoden er kjent som hybrid krigføring og omfatter en rekke forskjellige og til dels meget avanserte kampformer – fra massiv politisk destabilisering gjennom internettkampanjer til manipulasjon av valg og identifisering av Vestens sårbare «underliv», som for eksempel svakt beskyttede, flere tusen kilometer lange kommunikasjonslinjer under vann. Når Yantar og andre spionskip åpenlyst kartlegger kabeltraseer i Norskehavet med sidesøkende sonar, eller lar dresserte belugahvaler fotografere gassrøret fra Snøhvit til Melkøya med et kamera i seletøy rundt nakken, trenges ingen megafon for å få fram budskapet:
Vi kjenner Vesten og Norges svake punkter, og kan på et øyeblikk slå ut både telekommunikasjoner og petroleumseksport. Vi er ikke dumme og gjør det ikke nå. Men blir vi presset for hardt, har vi en kortstokk fylt av ess.
Et perfekt middel for utpressing
Vestlige etterretningseksperter som har fulgt Russlands aggresjon under havoverflaten de siste fem–seks årene, er ikke i tvil om at kartleggingen av undersjøiske installasjoner tar sikte på å skaffe Kreml et perfekt utpressingsmiddel i en eventuell fremtidig storpolitisk konflikt. Noen frykter også at enkelte russiske kretser tror at Vesten kan beseires hvis all vesentlig telekommunikasjon og tilførselen av energi lammes før kanonene smeller og rakettene fyres av. Det gjelder særlig i en situasjon der USA og Europa har kastet alle gamle idealer over bord og de politiske fløyene er mer opptatt av å bekjempe hverandre enn å verne grensene mot invasjon.
GUGI har likevel et langt stykke å gå før utgangsposisjonen er nådd, og sprengladningene ligger nedgravd under alle sentrale knutepunkt i et enormt kabelsystem som dekker alle verdenshav. Bare over Atlanteren mellom Nord- og Sør-Amerika og Europa og Afrika er det i de siste 160 år strukket flere hundre kabler, og bare et fåtall regnes som supersensitive. En sikker identifikasjon av nøkkelkablene – for eksempel de 15–20 som bærer militære kommandosignaler – er ekstremt vanskelig på store dyp. Mange er begravd et par meter ned i havbunnen. Utgraving, løfting og plassering av fjernstyrte spengladninger for sikker kutting av kablene i en krisesituasjon er komplisert og tidkrevende – i en trang miniubåt med batterier for 10–12 timers drift.
Vestlige motmidler
Vestlig etterretning er selvsagt samtidig i full gang med å utvikle motmidler. Kablene styrkes og kamufleres. Spionskipene skygges og forstyrres av ubåter og overvåkingsfly. Straks russerne er forsvunnet, blir egne miniubåter brukt til avlusing: fjerning av miner og eventuelt lytteutstyr. Hver dag døgnet rundt pågår en intens kamp om kontroll over havbunnen. Vesten er russerne overlegne i undervannsteknologi – ikke minst takket være offshorenæringens innovasjonsevne. Kremls visjoner om en dag å kunne lamslå Vestens kommunikasjoner, vil høyst sannsynlig forbli en utopisk drøm – så lenge forsvarsviljen i USA og Europa er levende. Til sjuende og sist er det viljen det står på.
Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!