Også i Sverige dreier mye seg om klimaet, og stadig nye regler innføres. Nå foreslås det at kun bedrifter med «rett klimaholdning» kan tildeles offentlige oppdrag. De andre får klare seg som best de kan.
Mye av verdens tiltak og påfunn knyttet til klimaet foregår i en liten håndfull land. Norge og Sverige er blant de ivrigste med hensyn til å pålegge seg selv, sin befolkning og sitt næringsliv stadig nye begrensninger og kostnader.
I Sverige har nå den rødgrønne regjeringen kommet på en ny ide for å få landets bedrifter til å gå i takt. Myndighetene vil fjerne friheten for næringslivsaktører til å ha en egen oppfatning i et spesifikt politisk spørsmål som klimasaken.
Dette handler om et enormt marked for offentlige anskaffelser, og myndighetene vil nå bruke disse store kontraktssummene som pressmiddel for å tvinge næringslivet til å ha «riktige klimaholdninger».
Samnytt skriver om det nye forslaget fra landets regjering:
Marknaden för att göra affärer med stat, regioner och kommuner är gigantisk. Det offentliga köper varje år varor och tjänster för 800 miljarder kronor.
Om den rödgröna regeringen får som den vill ska denna marknad i framtiden vara stängd för alla som inte bekänner sig tron på att jordens undergång i en klimatkatastrof är nära förestående, skriver avisen.
Ifølge Samnytt går dette også på meninger og holdninger, ikke kun på egenskaper ved produkter og tjenester som skal leveres. Lovforslaget slik det presenteres vil avvikle det mange oppfatter som vanlige demokratiske rettigheter for landets bedriftsledere:
Enligt ett lagförslag som regeringen nu skickar ut på remiss ska endast klimattroende aktörer få tillträde till offentliga upphandlingar. Tanken med att straffa politiskt oliktänkande företagare är att det ska fungera som påtryckningsmedel på hela näringslivet för den ”massiva omställning” regeringen menar är nödvändig i Sverige för att planeten inte inom kort ska gå under.
Regjeringen begrunner forslaget med at det er «nødvendig»:
Civilminister Lena Micko (S) försvarade vid en pressträff på torsdagen det diskriminerande lagförslaget med att det är nödvändigt för att ”driva på” företagen i den politiska riktning som regeringen stakat ut.
Allerede i dag har Sverige såkalte anbefalinger i sitt regelverk for offentlige innkjøp, der mye av det samme sies:
Men enligt regeringen räcker inte detta och man vill nu se att rekommendationerna omvandlas till skarpa lagkrav.
Finansminister Åsa Lindhagen fra Miljöpartiet (tilsvarer norske MDG) bidrar også med argumenter for tiltaket:
– Det här innebär att om man vill göra affärer med staten, kommuner eller regioner i framtiden måste man vässa sitt miljöarbete och minska sitt klimatavtryck.
Det kommer att bli ännu en viktig pusselbit i vårt arbete för att motverka klimatförändringarna, sade biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP).
Planen er at forslaget skal iverksettes som lov 1. juli 2022. Det vil si innen det svenske riksdagsvalget neste høst, der mye nå tyder på at det kan bli et regjeringsskifte.
Få tror at det å reversere en slik klimaorientert lov blir noe prioritert mål for en eventuell borgerlig regjering.
I Norge praktiseres allerede et regelverk for «grønne» kriterier ved offentlige anskaffelser. Men det går foreløpig i hovedsak på klimaegenskaper ved aktuelle varer og tjenester, og ikke på de «holdninger» bedriftene måtte ha til saken i seg selv.
Les mer om norsk næringsliv og klima:
Ole Erik Almlid bekrefter at NHO har sluttet med næringspolitikk til fordel for klimapolitikk
Bestill boken i dag:
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!
Bestill også årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:
Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag: