Det hvite hus presiserer at de ikke vil gjøre noen endringer i USAs Taiwan-politikk i kjølvannet av Joe Bidens løfte om å forsvare øya mot kinesiske angrep.
– Ja, var Bidens svar da han på et folkemøte i regi av CNN torsdag kveld fikk spørsmål om USA er villig til å forsvare Taiwan i tilfelle øya skulle bli angrepet av Kina.
– Vi føler oss forpliktet til det, sa USAs president.
– USA har en hellig forpliktelse til å forsvare Nato-allierte i Canada og Europa, og det er det samme med Japan, det samme med Sør-Korea, og det samme med Taiwan, sa Biden.
Kina reagerte umiddelbart med en advarsel til USA om å opptre og uttale seg med største forsiktighet om Taiwan.
– Det er ikke rom for kompromiss når det gjelder Kinas kjerneinteresser, sa talsmann for Kinas UD, Wang Wenbin, og understreket at Kinas vilje og evne til å forsvare sitt territorium ikke bør undervurderes.
På Taiwan, som hele tiden søker internasjonal støtte for å forsvare seg mot Kina, ble imidlertid Bidens uttalelse tatt godt imot.
– USA viser gjennom faktisk handling at deres støtte til Taiwan er bunnsolid, sa presidenttalsmann Xavier Chang i en uttalelse.
Taiwan har i realiteten fullt selvstyre, men øya har aldri formelt erklært uavhengighet fra Kina. De to partene har levd separat siden kommunistene vant borgerkrigen i Kina i 1949.
Regjeringen i Beijing oppfatter imidlertid Taiwan som kinesisk territorium, og har lovet å ta kontroll, med makt om nødvendig.
Den økte sabelraslingen fra kinesisk side mot Taiwan den siste tiden har gjort at mange oppfatter konflikten som en av de farligste på kloden.
Kun et fåtall stater anerkjenner Taiwan siden Kina nekter å ha noe å gjøre med land som anerkjenner øya som selvstendig. Verken Norge eller noen andre Nato-land er blant dem.
Bidens uttalelse torsdag står i kontrast til den langvarige amerikanske politiske linjen i saken, kjent som «strategisk tvetydighet», der Washington hjelper Taiwan med å bygge opp øyas forsvar, men uten å love å hjelpe øya hvis den skulle be om hjelp.
Biden kom med et lignende løfte i august i et intervju med ABC. Da insisterte han på at USA alltid skal forsvare viktige allierte, blant dem Taiwan, til tross for uttrekkingen fra Afghanistan, der Taliban etterpå grep makten.
Det hvite hus presiserte fredag at USAs Taiwan-politikk er uendret.
– Presidenten kunngjorde ingen endringer i vår politikk, og det er det heller ikke, sier en talsperson fra Det hvite hus fredag.
Men en analytiker, Richard McGregor ved Lowy-instituttet, sier at Bidens uttalelse enten var slurvete språk eller en nøye uttenkt liten opptrapping som respons på Kinas økte trakassering av Taiwan den siste tiden.
Å stå opp for Taiwan er et av de svært få temaene i Washington som det for tiden fortsatt er tverrpolitisk enighet om.
Taiwan med 23 millioner innbyggere er et av Asias mest åpne demokratier, med en avansert teknologiindustri. Landet står blant annet for en stor del av verdens produksjon av mikrobrikker.
Biden refererte på CNN-programmet også til sitt lange forhold til president Xi Jinping og understreket at han ikke er interessert i å starte en ny kald krig med Kina. Han vil bare at de skal forstå at USA ikke vil vike.
Kina har trappet opp det økonomiske, diplomatiske og politiske presset på Taiwan siden Tsai Ing-wen ble valgt til president i 2016.
Hun oppfatter Taiwan som en stat som i praksis er suveren og ikke del av En-Kina-dogmen.
Det militære presset har vist seg ved at Kina det siste året til stadighet sender bølger av jagerfly og bombefly med atomkapasitet inn i Taiwans identifiseringssone, tett opp til øyas territorium.
Siden september i fjor er slike flygrupper sendt mot øya over 800 ganger, 170 ganger bare denne måneden.
Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!
Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!