Energikrise skaper uro i EU, og flere millioner EU-borgere «er i harnisk» over høye energipriser. Nå presses EU-eliten til å dempe den voksende uroen ved å sette inn tiltak, men å løse krisen de har skapt gjennom innføring av «grønt skifte», vil de ikke. Bortforklaringene kommer som perler på en snor, og Norge henger seg på.
Energikrisen som skaper rekordhøye energipriser i Europa, er målrettet og villet politikk. Europeiske politikere, inkludert norske, har jobbet iherdig for å bytte ut velfungerende kraftverk med «bærekraftige» og «grønne» løsninger som ikke evner å levere livsnødvendig energi til europeiske husstander.
Med synkende temperaturer og økte energipriser er EU-borgere «i harnisk», skriver NTB, og legger til at kommisjonen er under sterkt press for å foreta seg noe. Folk er rasende.
«EU vil bruke innholdet i en ny verktøykasse for å dempe uroen som er utløst av stadig økende energipriser», fortsetter NTB. «Verktøykassen» inneholder hjelp til husholdningene, statlige bidrag til næringslivet og målrettede skattekutt.
EU-kommisjonen vil ha en «rask og samordnet innsats», het det da verktøykassen ble lagt fram. Forutsetningen for bruk av innholdet er at de enkelte redskaper ikke kommer i konflikt med unionens konkurranseregler.
Også norske politikere leker med tanken om å øke bostøtte og kutte i elavgift. Problemet er at det ikke vil hjelpe majoritetsbefolkningen, som står overfor kritisk høye strømregninger.
Bortforklarer årsaken
EUs energikommissær Kadri Simson sier hun «forstår» at EU-borgerne er «urolige og opprørte».
– Vinteren er i anmarsj, og for mange er strømregningene høyere enn på ti år. Gassprisene øker over hele verden, i all hovedsak på grunn av økt etterspørsel i Asia, sier Simson.
Først var det for dyr gass fra Russland som var årsaken, nå er det økt etterspørsel i Asia – uten videre spesifikasjoner. NTB gir imidlertid en «hovedforklaring»:
Hovedforklaringen på de økte energiprisene er at økonomien i mange land er på markant vei tilbake til normale tilstander etter gjenåpningen av samfunnet. Engrossalg av naturgass, hovedindikatoren på energipriser i EU, er blitt mer enn tredoblet i år. Prisen på olje og kull har også skutt i været.
Ikke et ord om hysterisk klimapolitikk som ødelegger energiforsyningen, som gir økt etterspørsel og høye priser grunnet ressursmangel.
Norge følger etter EUs løsninger
Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) følger EUs linje og lover å iverksette hjelpeordninger for dem som sliter mest med å betale strømregningen.
– Det er tøft for mange å få regninger som er langt høyere enn det de har beregnet, sa Mjøs Persen i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.
– Derfor er vi jo nødt til å finne noen tiltak på kort sikt som gjør at de som sliter mest med å få betalt strømregningen, får en redusert strømregning eller støtte til å betale den, sa hun.
Tiltakene «på kort sikt» vil bety de neste ti årene, dersom Lene Westgaard-Halles (H) «spådommer» er korrekte. Det sammenfaller godt med FNs Agenda 2030, som norske politikere jobber for.
EUs bortforklaringer av energikrisen Europa står i, samt de høye energiprisene, kommer i forkant av et EU-toppmøte som finner sted senere denne uken.
Senere denne uka samles EU-landene til toppmøte, som trolig vil bli dominert av de ekstremt høye energiprisene og muligheten for at EU-landene i fellesskap kan enes om midlertidige tiltak.
Flere land har på eget initiativ satt i verk hjelpeordninger for å få bukt med de rekordhøye energiprisene. (NTB)
Rekordhøye priser
Mandag ble det satt prisrekord på strøm i Sør-Norge, og prisen stiger ytterligere tirsdag. I Oslo, Bergen og Kristiansand vil strømprisen i snitt ligge på 1,43 kroner per kilowattime (kWh) gjennom døgnet, ifølge kraftbørsen NordPool.
Mjøs Persen sier at hun skjønner at mange nordmenn blir bekymret for de svært høye strømprisene, men vil altså bare lette regningen for enkelte deler av befolkningen. Majoritetens økonomi skal spises opp av skyhøye strømregninger.
Følger EUs bortforklaring
Norske politikere følger og gjentar EUs bortforklaringer av hvorfor Europa har fått skyhøye strømpriser:
Det skyhøye strømprisnivået skyldes en slags «perfekt storm» i verden i forbindelse med koronapandemien, sier Høyres finanspolitiske talsperson og tidligere olje- og energiminister Tina Bru.
– Nå er økonomien globalt på vei og i full fart ut av en krise, alle starter opp igjen, og det går bedre enn det har gjort etter en lang nedstengning med pandemi. Derfor ser vi skyhøye gasspriser og CO2-priser, sier hun.
– Og det vil også være noe prissmitte inn til Norge fordi vi er forbundet med landene rundt oss, sier Bru. (NTB)
Ikke et ord om at den faktiske årsaken er dårlige politiske beslutninger som følge av en politisk konstruert klimakrise.
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!