Imam Aziz Ahmedovic mener politiet burde holdt tett om at Espen Andersen Bråthen hadde konvertert til islam. Politiets saksopplysning skal ha provosert tusenvis av muslimer.
Norske muslimer er «lei seg for at islam blir nevnt» etter drapene på Kongsberg onsdag, melder NRK.
Politiet opplyste dagen etter angrepet at drapssiktede Espen Andersen Bråthen var muslim.
– Det er snakk om en konvertitt til islam, sa politimester Ole Bredrup Sæverud.
Politiet har også sagt at opplysningen om siktedes tilknytning til islam ble gitt for å begrense spekulasjoner.
– Tusenvis av muslimer reagerer
Politimesterens saksopplysning har provosert «tusenvis av norske muslimer», skriver NRK-journalist Rahand Bazaz.
– Vi trenger ikke vite en drapsmanns hudfarge, seksuelle legning, etnisitet eller religion. Vi vil se drapsmannen straffet og vite at de pårørende får den hjelpen de vil trenge i denne vanskelige tiden, skrev muslimen Waqar Dar på Instagram dagen etter angrepet.
Innlegget er ifølge NRK delt av tusenvis med muslimsk bakgrunn.
Det var «unødvendig» å opplyse at Bråthen er muslim, «man vet jo ikke om det er sant engang», sier Dar.
– Det er vondt, veldig vondt. Det er veldig mange unge muslimer som skriver til meg og sier de har en ekkel følelse. De elsker Norge, men føler de ikke blir elsket tilbake, sier Dar.
– Irrelevant informasjon
Muslimen Ashwi Mire «reagerte med sjokk» på politiets pressekonferanse torsdag.
– Jeg tenkte at jeg må stå i stormen igjen, forklare meg og ta tydelig avstand fra en handling jeg ikke har begått, bare fordi jeg er muslim, sier Mire.
Informasjon om at han er konvertitt, er irrelevant, «På lik linje med at han er mann eller kanskje heterofil.»
Imam: – Uansvarlig av politiet
Også muslimske ledere har vært opptatt av politiets kommunikasjon.
Religiøse ledere var dagen etter angrepet samlet i Sarpsborg, hvor de «ba for at gjerningspersonen ikke var inspirert på en gal måte av islam», skriver NRK.
Islamsk Råd kritiserer politiet og mediene: – Mistenkeliggjør muslimer
Imam Aziz Ahmedovic mener politiet burde holdt tett om at gjerningspersonen var konvertitt til islam, og at det «like så godt kunne vært nevnt at gjerningspersonen hadde familieproblemer eller var arbeidsledig.»
– Det er informasjon som kan sidestilles. Hvorfor sier de ikke noe om det? Det er uansvarlig av politiet, sier Ahmedovic, som også leder Dialogforum Østfold.
Politiet: – Hypotesen svekket
På dagens pressekonferanse sa politiet at hypotesen om konvertering er svekket, og at hovedhypotesen nå er at det var mannens mentale tilstand som førte til angrepet.
– Det har vært kjent i det offentlige at han selv har sagt at han har konvertert. Etterforskningen så langt har styrket hypotesen om at han ikke har gjort dette veldig seriøst, sa politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt på en pressebrif lørdag ettermiddag.
– Med det mener vi at han ikke har fulgt opp eller brukt de tradisjonene som er vanlig i den kulturen og religionen, sa Omholt.
Politiet har tidligere opplyst at gjerningspersonens tilknytning til islam tidlig kom opp fordi de ønsket å unngå spekulasjoner.
– Vi valgte i en tidlig fase å informere om at det hadde vært bekymringer knyttet til radikalisering, og på spørsmål fra media ble det bekreftet at han hadde konvertert til islam, sa politimester Ole B. Sæverud til NRK fredag.
Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!