Jonas Gahr Støre reiser fredag til Kongsberg. Han har satt terrorhandlingen inn i en Utøya-sammenheng samtidig som han berømmer de to statsrådene han har med seg som er overlevende.
Støre nevner også arbeidet mot radikalisering, uten at han sier hva slags.
PST sa torsdag at Kongsberg fremstår som en terrorhandling.
– Hvis det er konklusjonen, understreker det hvor alvorlig den utfordringen og trusselen er, og hvor viktig det er at samfunnet er i beredskap for å kunne håndtere dette, sa Støre da han overtok nøkkelen til Statsministerens kontor torsdag ettermiddag.
– Å motarbeide radikalisering må være et bredt arbeid, sa han.
Politiet og andre tjenester må følge med, men alle har et ansvar, ifølge Støre.
– Det har vi lært de siste årene, at beredskapen, å fange opp folk og hindre ekskludering, er et viktig, bredt arbeid vi må gjøre. Vi må sørge for at apparatet vårt fungerer, sa han. (NTB)
Politiet fikk flere advarsler om at Espen Andersen Bråthen kunne være farlig. Politiet hadde på stående fot ingen svar på om de foretok seg noe, men også PST bekreftet at de kjente til ham.
Spørsmålet er hva offentlige etater har å stille opp med en person som er asosial og fanges inn av islam. Bråthen la i 2017 ut en video av seg selv som var skåret over samme lest som jihad-videoer.
Utøya
Støre valgte å trekke linjene til Utøya da han presenterte statsrådene torsdag. Det er det dekning for i og med at to av dem er overlevende. Men han nevner ikke at Kongsberg har en annen kontekst.
– På dager som denne, hvor grufulle drap skjer, er det jo ikke vanskelig å trekke linjene tilbake til henrettelsene på Utøya, sier Støre til NTB.
Han bekreftet at både han og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) reiser til Kongsberg fredag.
– Jeg har partifeller som overlevde Utøya, og var alvorlig såret, og som bor på Kongsberg. Det gjør inntrykk på dem, vi bruker tid på å følge dem opp, sier han.
Under presentasjonen av statsrådene på Slottsplassen torsdag ettermiddag pekte Støre på at to av dem var Utøya-overlevende: kunnskapsminister Tonje Brenna og næringsminister Jan Christian Vestre (begge Ap). Den nye statsministeren sier det betyr at demokratiet har vunnet.
– Det er et uttrykk for hvor de som ble rammet er nå. Mange fryktet at det kom til å sette en hel generasjon ut av spill, og føre til at mange trakk seg ut av politikken, sier Støre til NTB etter en pressekonferanse torsdag. (NTB)
Støre har sine ord i behold. Men når han samtidig nevner radikalisering møter han seg selv i døren. Han krevde i sommer at høyresiden tar et oppgjør med tankegodset bak 22. juli, men han nevner ikke tankegodset bak Kongsberg. Eller er det bare psykiatri? Publikum er var på signalene politikerne og politiet sender, hva de omtaler og påpeker og hva de utelater.