Politiet i Kongsberg sentrum etter hendelsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det slippes mer og mer informasjon om den siktede Espen Andersen Bråthen. Blant annet tegner det seg et bilde av en radikalisert muslim i mental ubalanse.

Det er fortsatt mye uklart i den grufulle Kongsberg-saken, men en del brikker er begynt å falle på plass. Saken har i økende grad blitt erklært som en terrorhandling. VG skriver:

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser i en pressemelding om formiddagen etter drapene at hendelsene på det nåværende tidspunkt fremstår som en terrorhandling.

Den siktede skal ha konvertert til islam i 2007. VG opplyser at politiet lenge skal ha vært oppmerksom på at mannen viste tegn til radikalisering i islamistisk retning:

Ifølge politiet skal han ha konvertert til islam og politiet bekrefter at det har kommet inn flere bekymringsmeldinger knyttet til at Bråthen skal ha blitt radikalisert, skriver VG.

I en video som ble lagt ut på nett allerede i 2007, skal den siktede Bråthen ha uttalt følgende:

«Hei. Jeg er en budbringer. Jeg kommer med en advarsel. Er det virkelig det her dere vil? Og til alle som har lyst til å gjøre opp for seg selv, så er tiden inne. Bær vitne til at jeg er muslim.»

Stillbilde fra en video av Espen Andersen Bråthen. Foto: Privat

En barndomsvenn av siktede skal ha blitt skremt av utviklingen, og sendte mail til politiet:

I e-posten uttrykker han sterk bekymring for at den nå drapssiktede mannen kunne være i stand til å gjøre «noe helt forferdelig», skriver VG.

– Han har vært som en tikkende bombe, sier kameraten da VG møter ham et sted på Østlandet.

Politiet har mottatt flere bekymringsmeldinger om mannen, noe som åpenbart ikke ser ut til å ha resultert i avgjørende grep fra myndighetenes side:

– Nøyaktig når den første kom, har jeg ikke oversikt over. Vi fikk den siste i 2020. Det var bekymring over noe tid, sier politimester Ole Bredrup Sæverud på en pressekonferanse.

VG beretter at kameraten mottok svar fra politiet etter at han hadde tatt kontakt. Svaret gikk ut på at det var blitt gitt beskjed videre «for nærmere vurdering».

– Jeg vet ikke hva de har gjort. De bør jo ha gjort noe, sier han.

De fleste medier både i Norge og andre land trekker nå frem den islamistiske radikaliseringen som et vesentlig moment. Men i Norges statskanal NRK er man opptatt av å nedtone islam som faktor i saken:

En person som kjenner siktede sier til NRK at siktedes konvertering til islam har lite med saken å gjøre, skrives det i en artikkel hos NRK.

– Dette handler om en person som er alvorlig psykisk syk og som falt utenfor fra ungdomstiden. Dette har preget livet til dem som står han nært i stor grad, sier personen.

Det gjenstår å se hvilke elementer av den siktedes bakgrunn politiet, pressen og den øvrige offentlighet vil legge størst vekt på i den videre utviklingen av saken.

Ifølge NRK skal det gjennomføres en psykiatrisk vurdering:

Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen bekrefter til NRK at 37-åringen skal vurderes av rettspsykiatriske sakkyndige. Det skal gjennomføres en prejudisiell vurdering.

Siktedes mentale status trekkes frem også av VG:

– Han er egentlig en veldig snill og ålreit person, men han har ikke fått den hjelpen han har trengt. Han har vært veldig syk, har sittet i en leilighet alene i flere år, og ikke fått hjelp. Her har alle sviktet, mener kameraten.

Også i Breivik-saken sto psykiatri og tilregnelighet sentralt. Da arbeidet mediene for at tiltalte Anders B. Breivik skulle kjennes  tilregnelig, i strid med de opprinnelige rettspsykiaternes vurdering.

Les også:

Ine Eriksen Søreide snakker om «blind terror» og fly som «styrter», men nevner ikke islam

 

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Bestill også:
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:


Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.