I seks av de 17 drapssakene politiet har etterforsket så langt i år har det blitt brukt skytevåpen. Dette er det høyeste antallet på over ti år. Tar en med tallene over skyteepisoder uten dødelig utgang, er tallene enda mer skremmende. Vi har et nytt gjengproblem, og den farligste gjengen sitter i ledelsen for landets politimyndigheter.
NTB bringer mandag morgen en oversikt over antall drapssaker der det har blitt brukt skytevåpen. Tallene er i seg selv alvorlige nok, men tar en med de seks andre som har blitt skutt i Oslo de siste åtte ukene, burde alarmklokkene ringe enda høyere.
– Skyting, og særlig på åpen gate, skal vi ikke ha i Norge. Én episode er én for mye, sier statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) i Justis- og beredskapsdepartementet til Dagbladet.
Avtroppende statssekretær mener ifølge den gamle tabloidavisen at det likevel er for tidlig å bruke tallene til å trekke slutninger om utviklingstrender.
Ifølge politiets egne tall har det i gjennomsnitt blitt brukt skytevåpen i under 10 prosent av drapssakene mellom 2011 og 2020. Så langt i år er andelen over 35 prosent, skriver Dagbladet. Sist gang det var flere drapssaker med skytevåpen var i 2009, da det gjaldt åtte av 26 saker.
Så langt i år har politiet startet etterforskning av 17 drapssaker med like mange ofre. Blant dem er sju kvinner og ti menn, viser oversikten både NTB og Dagbladet har laget.
Dagbladet har også med oversikten over skyteepisoder i Oslo Document brakte sist fredag:
Fakta skyteepisoder siste åtte uker:
- Søndag 15. august ble to unge gutter skutt i en T-banevogn ved Skøyenåsen T-banestasjon. En av dem ble alvorlig skadd. Gjerningsmannen er pågrepet.
- Onsdag 25. august ble to menn skutt ved en oppgang på Trosterud. Begge havnet på sykehus. Per nå har ikke politiet noen mistenkte i saken.
- Mandag 30. august ble en mann i 20-årene skutt og skadd ved Brynseng T-banestasjon. En mann i 20-årene ble pågrepet.
- Lørdag 2. oktober ble en mann ble alvorlig skadd i en skyteepisode i Vika i Oslo. Der ble en tredje person pågrepet torsdag.
- Torsdag kveld, 7. oktober, ble Hamse Hashi Adan (20) skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud. Han døde senere av skadene, Ingen er ennå pågrepet.
Syv skutt på syv uker, men Oslo-politiet beroliger: – Vi er langt fra svenske tilstander
I intervjuet med Dagbladet illustrerer den avtroppende statssekretæren fra Erna Solbergs regjering helt ufrivillig problemet med norske politimyndigheter (med trykk på myndigheter):
– Det er viktig med strenge regler om hvem som kan ha våpen, og at dette blir kontrollert. Det er straffbart å være i besittelse av skytevåpen uten tillatelse. Politiet samarbeider også godt med Tolletaten for å forhindre illegal import av våpen, sier statssekretær Thor Sættem Kleppen.
Dette er som et svakt ekko av svenske tilstander, der politimyndighetene nå satser på at kamera med 360 graders dekning på politibiler skal hjelpe mot kriminalitetsutviklingen. Så langt har ikke det topptunge Politidirektoratet og deres kolleger i Justisdepartementet tenkt. De velger den «gode, gamle» metoden med mer penger til omsorg og konfliktråd:
I regjeringens ferske forslag til statsbudsjett for 2022 blir det i tillegg forslått bevilget 8 millioner kroner til tiltak barne-, ungdoms- og gjengkriminalitet. Midlene skal bidra til å styrke kriminalomsorgen og konfliktrådet.
Søndag hadde vi saken «Ernas politiske arv: Nærpolitireformen som ble fjernpolitireformen«. Sættem gir ordspillet en helt ny betydning, det skal han ha.
Han forteller også Dagbladet at regjeringen (den avtroppende) ønsker å bevilge 3 millioner kroner til en pilot for exit-program for gjengkriminelle.
Juhuu! Så flott, a gitt!
Sættem blir ikke spurt om hvorfor i huleste landets politimyndigheter ikke har tenkt på dette før. Politiet opprettet et eget gjengprosjekt kalt X-Ray i 2006. Det ble ledet av ikke ukjente Eirik Jensen, men nedlagt i 2011. Hvorfor, kan vi bare avstå fra å spekulere i, men X-Ray burde ha vært gjenopprettet for lengst.
Dagbladet intervjuer imidlertid en av dagens toneangivende i politiutdanningen:
Førsteamanuensis og politioverbetjent ved Politihøgskolen, Ivar Fahsing, mener dagens situasjon i noen grad kan sammenliknes med situasjonen på midten av 2000-tallet.
– Det er urovekkende at det er så mye skytevåpen i omløp. Gjengprosjektet gikk i stor grad ut på å fjerne våpen fra gatene. Det å ha kontroll på ulovlige våpen er veldig viktig. Dette arbeidet må gjøres kontinuerlig, og det er tydelig at det hele tiden må prioriteres, sier Fahsing, som har lang fartstid som etterforsker fra Kriminalavdelingen i Oslo politidistrikt og fra den såkalte Mordkommisjonen ved Kripos.
Fahsing kan for alt det vi vet være en utmerket politimann, men med dette og neste sitat går han rett inn på topp ti over hjelpeløse og politisk korrekte politiledere. Kanskje han også har en politiker i magen?
– Politiet må arbeide aktivt med å avdekke årsakene til at våpen brukes. Dersom det dreier seg om kriminelle gjenger, kan det handle om rivalisering eller manglende oppgjør. Her må politiet inn og stanse konfliktene før våpen i det hele tatt brukes, fortsetter den tidligere etterforskeren.
Akkurat, ja. Så det har de ikke gjort til nå?
Fakta drapssaker (NTB):
Hittil i år har politiet her i landet startet etterforskning av 17 drapssaker med 17 ofre, sju kvinner og 10 menn.
- 13. april: Den profilerte advokaten Tor Kjærvik blir skutt og drept i sitt hjem på Røa i Oslo. Advokatens 36 år gamle sønn er siktet for drapet. Han er også siktet for drapsforsøk på Kjærviks samboer. Påtalemyndigheten mener det er sannsynlig at drapsetterforskningen vil ende med en tiltale om overføring til tvungent psykisk helsevern.
- 20. april: 33 år gamle Bård Lanes blir funnet skutt på Kilen i Tønsberg og dør kort tid etter på sykehus. Tre menn, en 26-åring, en 29-åring og en 31-åring, er siktet for drap eller medvirkning til drap. Politiet mener 26-åringen løsnet skuddet som drepte Lanes.
- 22. april: 42 år gamle Renate Strand Normann blir funnet død utendørs på Varaldsøy i Kvinnherad. En 47 år gammel mann er siktet for drap, men hevder han kun utførte førstehjelp etter at kvinnen skal ha falt. Avdøde og siktede er av politiet omtalt som bekjente.
- 28. april: Fevziye Kaya Sørebø (50) blir skutt og drept i Tostrups gate på Frogner i Oslo rett før klokken 8.30. En 39 år gammel mann som har vært i en rettstvist med Sørebø, er siktet for drap. 39-åringen erkjenner straffskyld.
- 3. mai: En mann i 40-årene blir knivstukket og drept i en leilighet i Halden sentrum i 22-tiden på kvelden. Mannens 47 år gamle søster pågripes på stedet og siktes for drapet. Kvinnen har erkjent straffskyld, og ble tiltalt for drap 29. september. Saken skal opp for Søndre Østfold tingrett 6. desember.
- 6. mai: Aud Opsahl (88) blir funnet skutt og drept i sitt eget hjem i Lyngdal. Kvinnens 59 år gamle sønn er pågrepet og siktet for drap. Ifølge en psykiater kan 59-åringen ha vært psykotisk da drapet skjedde.
- 15. mai: Stig Ola Westgård (56) blir funnet død i en leilighet på Lademoen i Trondheim på morgenen. En 56 år gammel mann blir pågrepet på stedet og varetektsfengslet to dager senere, siktet for drap.
- 15. mai: En mann i 20-årene blir knivstukket i en leilighet på Tøyen i Oslo og dør av skadene fem dager senere. En 33 år gammel utenlandsk statsborger blir pågrepet dagen etter og senere siktet for drap og varetektsfengslet. Den siktede mannen er tidligere dømt for vold.
- 8. juni: Marianne Hansen (25) ble funnet drept i sin leilighet på Hellerud i Oslo. En 30 år gammel mann fra Romania har erkjent straffskyld for drapet. Mannen døde på Ullevål sykehus fredag 16. juli etter å ha forsøkt å ta sitt liv i fengselet fire dager før.
- 13. juni: En 19 år gammel mann dør på sykehuset etter å ha blitt funnet med stikkskader i Sandefjord natt til søndag 13. juni. To menn, en 18-åring og en 26-åring, er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. Alle tre er opprinnelig fra Eritrea.
- 19. juli: En 39 år gammel mann blir skutt utendørs i Tordenskiolds gate ved Oslo rådhus. Han blir kjørt til sykehus, men dør kort etter av skadene. Politiet pågriper en 41 år gammel mann på åstedet. De to mennene er barndomsvenner, ifølge drapssiktedes forsvarer, som sier at mannen erkjenner de faktiske forhold og samtidig påberoper seg selvforsvar.
- 1. august: Vladas Kvederys (57), som er litauisk statsborger, blir funnet død i en bolig i Lørenskog rett etter midnatt natt til søndag 1. august. Ifølge politiet døde litaueren av forblødning etter en stikkskade. En 45 år gammel polsk statsborger som var bosatt i huset er siktet for drapet, og han ble dagen etter varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Mannen erkjenner ikke straffskyld.
- 12. september: 23-årige Sunniva Borgen blir funnet hardt skadd etter en voldshendelse i en boligblokk i Åsane i Bergen natt til søndag 12. september. En 29 år gammel mann blir pågrepet på stedet og siktet for drapsforsøk. Dagen etter blir mannen varetektsfengslet. Fem dager senere dør kvinnen av skadene hun ble påført, og 29-åringen blir siktet for drap.
- 20. september. To Nav-ansatte blir knivstukket på et brukermøte på Nav Årstad i Bergen mandag formiddag. 57 år gamle Marianne Amundsen dør kort etter på sykehus av skadene hun ble påført. En 29 år gammel kvinne ble lettere skadd. En 39 år gammel mann ble pågrepet inne på Nav-kontoret og er siktet for drap og grov kroppsskade.
- 22. september: Et ektepar i 40-årene blir funnet døde i en leilighet på Kolbotn utenfor Oslo natt til onsdag 22. september. Politiet mistenker ikke at det var andre involverte i hendelsen og starter drapsetterforskning. Mannen er siktet for å ha drept kona, og politiet mener han deretter tok sitt eget liv.
- 24. september: En mann i 30-årene fra Litauen blir knivstukket utenfor en pizzarestaurant i Åros på Hurumlandet i Asker tidlig på ettermiddagen. Han dør kort tid etter. En 43 år gammel mann fra Litauen siktes for drapet og blir dagen etter pågrepet i Oslo. Han har erkjent å ha stukket avdøde med kniv, men han hevder det skjedde i selvforsvar.
- 7. oktober: 20-årige Hamse Hashi Adan blir skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud i Oslo sent på kvelden. Dagen etter dør han av skadene. Ingen er foreløpig pågrepet i saken.
Verre skal det bli
For dem som ennå ikke har fattet hvordan det står til på norske gater, mest i Oslo, men også andre steder i landet, skal vi spandere på oss et sitat fra 2019:
– Vi ser at ungdommene blir hardere fra tidligere alder og rekrutteres tidligere til kriminelle miljøer. Mange bryr seg ikke med alkohol, men går rett på hasj, kokain og MDMA. Det er lettere å få tak i disse stoffene på gata enn det er å stjele alkohol fra barskapet hjemme, mener Gomi.
«Doc» Khaan mener ungdom på én og samme tid er bedre enn før og verre. – Barn helt ned i barneskolen sier: jeg skal sexe deg. Eller de kan bli konfrontert med at de ikke har fine klær. En kenzo-bukse til 5500 er neppe noe de får hjemme. Hva gjør personen da? Skaffer seg pengene på gata, ved å selge dop. Og foreldrene henger ikke med og forstår ikke det som skjer. (Vårt Oslo)
Situasjonen har endret seg til det verre på de siste to årene. At foreldrene ikke forstår det som skjer, tror vi ikke på. De fleste av disse guttenes foreldre tør og/eller vil ikke gjøre noe.
At norske politiledere heller ikke forstår, er åpenbart. Det hjelper lite å si at vi ennå ikke har svenske tilstander. Norge er også på full fart ned i knestående.