Med den nye, overraskende forsvarsalliansen mellom Australia, Storbritannia og USA, AUKUS, videreutvikles de store, geopolitiske forandringene som har vært på gang en stund:
Russland mister betydning som Vestens fiende, Kina overtar; Vesten/NATO og Atlanterhavet trer ut av det geopolitiske midtpunktet, Østen med Stillehavsregionen kommer inn. Den tydeligste markøren for disse forandringene er at med AUKUS-samarbeidet får Australia en atomdrevet ubåtflåte.
Dette er hovedbudskapet til Ramesh Thakur, tidligere assisterende generalsekretær i FN og professor emeritus i statsvitenskap ved Australian National University, i en nylig kommentar i The Japan Times.
AUKUS, som Thakur kaller banebrytende, fikk nærmest en sjokkartet publisering i midten av september. Ingen ante noe, heller ikke militære observatører og sikkerhetsanalytikere. Plutselig ble Frankrike rasende og trakk tilbake sine ambassadører fra Washington og Canberra. Nå har EU utsatt handelssamtaler med Australia, og Australia håper å kunne inngå en handelsavtale med India, melder NTB. Ambassadørene ble riktignok sendt tilbake igjen, men uoverensstemmelsen er langt fra over.
Hvorfor? Jo, AUKUS innebar at Frankrikes avtale med Australia om å bygge 12 dieseldrevne ubåter ble skrotet til fordel for atomdrevne ubåter fra USA. Frankrike visste ingenting om avtalen på forhånd og følte seg forrådt. Med oversjøiske territorier i Stillehavsregionen har Frankrike sterke bånd til området, og det svei å bli satt utenfor.
Men Australia, og også USA og Storbritannia, ser det slik at en atomdrevet marine vil være av enorm stor betydning for australsk militærmakt i Stillehavsregionen. USA og Storbritannia vil skaffe Australia teknologi og kunnskap på dette området. De atomdrevne ubåtene vil bli bygget i Adelaide i Australia i tett samarbeid med USA og Storbritannia. Australia forsikrer at de vil overholde alle sine ikke-spredningsavtaler selv om de får atomdrevne ubåter. Foreløpig kan man ikke si når ubåtene vil komme i bruk og hvor mange som blir bygget. Men det er snakk om at det i hvert fall er 8 ubåter. De nye ubåtene går lenger, er hurtigere og kan holde seg skjult i lengre tid, og de vil bli i stand til å patruljere Sørkinahavet så langt nord som til Taiwan.
AUKUS-landene prøver å snakke det ned, men «alle» skjønner betydningen av dette: Det er et svar på Kinas aggressivitet og provokasjoner mot landene i og rundt Sør- og Østkinahavet, og faren for at Kina skal gå til krig mot Taiwan, som de hevder er kinesisk territorium.
Men Kina vil sannsynligvis se på AUKUS med Taiwan-briller, skriver Thakur og legger til:
Hva om et provosert og sint Kina bestemmer seg for å ta tilbake Taiwan før deres strategiske posisjon forverrer seg ytterligere?
Ingen ønsker en krig med Kina om Taiwan, men hvorvidt det vil skje er opp til kineserne, sier Australias forsvarsminister Peter Dutton.
Foreløpig har Kina bare brukt ord. De ble som forventet provosert og sa at dette var ekstremt uansvarlig. Kinas ambassade i Washington sa at land ikke bør danne allianser for å skade interessene til tredjeparter. Kinas utenriksminister Wang Yi sa at AUKUS satte stabiliteten i Sørøst-Asia i fare og truet områdets status som atomvåpenfri sone. Sannsynligvis kommer det flere reaksjoner fra Kina etter hvert.
Den dypere betydningen av AUKUS er at Vesten havner i den geopolitiske skyggen. Ramesh Thakur skriver at tilbaketrekkingen fra Afghanistan kan sees på som en måte for USA til å konsentrere mer oppmerksomhet mot Kina.
Suddenly the Biden administration’s stated justification for the shambolic withdrawal from Afghanistan — to be able to better focus on the strategic rivalry and trade competition with China — becomes more credible and takes on new meaning. China and other interested bystanders around the Indo-Pacific will once again have to quickly re-calibrate assessments of the U.S. ability and will to remain a powerful presence and actor in the region.
Storbritannia, men også Europa ellers, vender sine øyne mot øst. Hangarskipet Queen Elizabeth har nettopp hatt militærøvelser sammen med de japanske, maritime selvforsvarsstyrkene og andre mariner. Europeiske militærstyrker er stadig oftere å se i Stillehavsregionen.
En leder i The Japan Times 10. september uttrykker hvordan denne økte europeiske militære tilstedeværelsen blir sett på av Japan. De skriver at europeisk tilstedeværelse er velkommen, men forsiktighet er på sin plass. Hvis europeiske regjeringer virkelig ønsker å bidra til sikkerhet i Stillehavsregionen, burde de gjøre mer for å sikre sitt eget forsvar. Dette ville frigjøre ressurser fra USA, slik at de kunne bruke dem i Stillehavsregionen.
While we welcome that engagement, caution is in order. Europe remains a world away. If those governments decide to maintain a permanent presence, it will inevitably be small and unable to tip the balance in a crisis. If European governments want to make a truly substantive contribution to Indo-Pacific security, then they should do more to prepare for their own defense, a move that would free up resources that the U.S. could then devote to this region.
AUKUS-landene, og sannsynligvis USA-allierte land som Japan, vil stå opp mot Kina hvis nødvendig, men de vil fortsatt jobbe for å ha gode forbindelser med landet, spesielt med tanke på handel. Ingen av dem ønsker krig med Kina.
Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!