Audun Lysbakken mener SV er sikret avgjørende innflytelse i Stortinget, enten partiet går i regjering eller ikke. Det kan bety enda mer fokus på klima, flerkultur og sosialistisk inspirert økonomisk politikk fremover.
Etter to dager med intense sonderinger på Hurdalsjøen Hotell var Lysbakken lørdag tilbake i Oslo for å delta på et landsstyremøte i SV, melder NTB-Johan Falnes.
Der kunne SV-lederen fortelle at det er for tidlig å si hvor sonderingene leder hen. Men Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil uansett være avhengig av SV, fastholdt Lysbakken – rett og slett fordi det ikke finnes noen andre realistiske måter å danne flertall på.
– Vi er i en strålende posisjon for å ha avgjørende makt og innflytelse i norsk politikk de neste årene, fastslo Lysbakken i åpningstalen til landsstyret.
– Vi kommer til å være en maktfaktor de neste årene, la han til.
Om innholdet i sonderingene var Lysbakken ordknapp. Det eneste han ville si, var at det har vært en «god arbeidsøkt», og at samtalene mellom de tre partiene har vært trivelige og tillitsfulle.
Han gikk ikke inn på det politiske motsetningsforholdet til Senterpartiet, som har vært et tema i mediene.
Da partiene fredag ettermiddag avsluttet sonderingene for helgen, var det imidlertid synlig at partilederne ikke var like muntre som da de startet samtalene torsdag morgen.
SVs frykt har vært at Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal danne en mindretallsregjering. Det kunne gitt de to partiene mulighet til å hente støtte fra høyresiden i saker der det ikke passer dem å samarbeide mot venstre. Dermed ville SV få mindre gjennomslag for sine hjertesaker knyttet til klima, innvandring/flerkultur og sosialistisk inspirert økonomisk politikk.
I det nye Stortinget vil Ap og Sp for eksempel kunne danne flertall med KrF og Venstre. Men Lysbakken tviler på at det blir aktuelt.
Lysbakkens budskap er at SV vil være i opposisjon hvis partiet ikke går i regjering. En samarbeidsavtale à la den Høyre og Frp hadde med Venstre og KrF tror han ikke på.
– Det har aldri vært framme som noe spesielt aktuelt alternativ. Vi har pekt på regjeringsdeltakelse eller opposisjon som alternativene.
Sonderingene i Hurdal starter opp igjen mandag etter pausen i helgen, men det er uklart hvor lang tid de tre partiene vil trenge for å avgjøre om det er grunnlag for formelle regjeringsforhandlinger eller ikke.
– Vi er villige til og klare til å gå inn i en rødgrønn regjering hvis vi får den riktige politikken på plass. Men vi vet også at vi har en sterk posisjon i Stortinget. Så på den ene eller andre måten skal vi være en maktfaktor framover, avslutter han.
SV fikk 7,6 prosent oppslutning i stortingsvalget, opp 1,6 fra sist. Dette gir partiet 13 mandater i det nye Stortinget.
Det er til dels store politiske uenigheter mellom SV og Senterpartiet, som gjør det aktuelle samarbeidet vanskelig. SV beskriver selv ulikhetene slik:
SV har en mye mer radikal og ambisiøs politikk enn Sp når det gjelder fordeling, velferd og kommuneøkonomi, og er uenige med Sp om blant annet klima og natur, kvinnepolitikk og flyktningpolitikk.
Les også:
Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:
Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Bestill også:
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!
Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:
Gi et bidrag til Document i dag: