Etter at Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh fikk over fire millioner kroner fra organisasjonen Muslim World League, som er tilknyttet regimet i Saudi-Arabia, ble organisasjonens leder tildelt en prestisjefylt pris.
Slik klør man hverandre på ryggen i godhetsindustrien. Prisen ble delt ut på Nobels Fredssenter, i samarbeid med dets leder Kjersti Fløgstad.
Saudi-Arabias tidligere justisminister, som nå er leder for den religiøse organisasjonen Muslim World League (MWL), heter Mohammad al-Issa. Han var en av tre religiøse ledere som ble tildelt Brobyggerprisen.
MWL regnes av eksperter som en forlengelse av regimet i Saudi-Arabia.
Hverken Bondevik eller al-Issa ønsker å kommentere saken overfor Dagbladet.
Dagbladet har avslørt at Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh – via sin stiftelse Dialog for Fred – har mottatt over fire millioner kroner fra Muslim World League (MWL). Drøyt 3,2 millioner kroner ble videresendt til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og hans organisasjon Oslosenteret.
Les også: Bondevik ordnet møte med Ropstad etter å ha fått millioner
Sheikh er en profilert Høyre-politiker, gift med Norges første stortingspolitiker med innvandrerbakgrunn, Afshan Rafiq.
Tidligere i år var ekteparet involvert i en liten skandale. Torsdag 25. mars deltok Høyre-politiker Afshan Rafiq på NRKs Debatten, som handlet om smitteutviklingen.
Rafiq ba i programmet folk innstendig om ikke å reise utenlands. Men samtidig var hennes ektemann i Pakistan. Samme måned ba Rafiq om at eldre innvandrere skulle prioriteres i vaksinekøen.
Les også: Afshan Rafiq ba folk om å ikke reise ut av landet, ektemannen var i Pakistan
Både Bondevik og Sheikh sier at Muslim World League er en uavhengig internasjonal organisasjon. De henviser til MWLs leder Dr. Mohammad al-Issa, som sier at organisasjonen ikke har blitt støttet av Saudi-Arabia eller andre land de siste fem årene.
Internasjonale eksperter er derimot uenige i en slik fremstilling.
21. januar overførte Stiftelsen Dialog For Fred 2,75 millioner til Oslosenteret – og drøyt en halv million til Bondevik privat.
Rundt to uker etter at pengene var overført, spaserte Bondevik inn på Saudi-Arabias ambassade. Noen få dager senere deltok Ropstad på en religionskonferanse i Oslo, i regi av MWL og Sheikhs stiftelse.
Hovedtalere skulle være Muslim World Leagues leder Mohammad al-Issa og minister Kjell Ingolf Ropstad.
Les også: Ropstad drukner i myra, fikk pendlerstøtte til sin falske adresse på gutterommet
Også Erna Solberg har stilt opp på arrangementer i regi av Muslim World League. Sammen med helseminister Bent Høie kastet statsministeren glans over utdelingen av Brobyggerprisen i 2020.
Prisen deles ut av en komité som ble opprettet i 2003, av nettopp Sheikh, og deles ut til «personligheter som gjør et verdifullt arbeid i forhold til brobygging mellom mennesker, religioner, kulturer og som samtidig bidrar med å minske avstanden mellom mennesker med ulik bakgrunn i det norske samfunnet og verden».
Både Solberg (2012) og Bondevik (2005) er tidligere prisvinnere.
De siste årene har prisen vært støttet og finansiert av MWL og al-Issa. I år fikk altså al-Issa selv æren av å bli tildelt prisen.
Kjersti Fløgstad, som er direktør i Nobels Fredssenter, sier at hun ikke visste at Sheikh hadde fått et millionbeløp av Muslim World League.
– Hvis Dagbladets informasjon er riktig, høres det ikke bra ut.
Men Sheikh mener at alle prisvinnere har vært verdige vinnere, på bakgrunn av sitt aktive fredsarbeid. Alt er styrt av en uavhengig jury.
Hva betyr aktivt fredsarbeid? Hvor har Erna Solberg skapt fred? Bondevik? For ikke å snakke om al-Issa?
Hvor uavhengig er en jury som sponses av de samme som de deler ut priser til?
I begrunnelsen for tildelingen av prisen til al-Issa går det fram at juryen mener at al-Issa er en ledende global stemme for moderat islam og en nøkkelperson i å bekjempe ekstremistisk ideologi.
Et tidligere medlem av regjeringen i det svært så islamske regimet i Saudi-Arabia, som blant annet inntil nylig nektet kvinner å kjøre bil, og har stengt sin hellige by Mekka for alle «vantro» i verden, er han en moderat muslim?
Hva hvis paven nektet muslimer adgang til Roma? Moderat er vel det siste ordet noen ville ha brukt i et slikt tilfelle.
Juryen som tildelte prisen til al-Issa var for øvrig ledet av bokseren Cecilia Brækhus. Sirkuset er komplett. Hun vil ikke kommentere saken, siden hun trener til en ny kamp.
Fredag sendte Brækhus ut en pressemelding om at hun trakk seg som juryleder for «Brobyggerprisen».
Sheikh er overrasket over beslutningen, og mener den trolig bygger på Dagbladets «ensidige fremstilling».
Dagbladet har snakket med en av Norges fremste eksperter på korrupsjon, Guro Slettemark.
– Det er alltid vanskelig å påvise en sammenheng mellom pengegave og pris, og om dette har påvirket beslutningen. Men man må være årvåken. Korrupsjon kommer i mange former og fasonger, sier Guro Slettemark til Dagbladet på generelt grunnlag.
– En viktig grunn til å være årvåken om slike sammenhenger er at man har sett eksempler på at stater bruker økonomiske midler til bygging av omdømme og goodwill.
Slettemark mener at det ofte kan være vanskelig å påvise slike sammenhenger. Man kan kanskje legge til at organisasjoner som ønsker å bli tatt seriøst, unngår å havne i slike mistenkelige situasjoner?
Sheikh avviser at man kan kjøpe seg til Brobyggerprisen, men tvilen blir hengende i luften. At hans egen kone oppfordret innvandrere til å holde seg hjemme mens Sheikh samtidig var på reise i Pakistan, inngir ikke akkurat ubegrenset tillit.
Helseminister Høie sier til Dagbladet at han forholdt seg til 14. Augustkomiteen, og ikke til MWL-støttede Dialog For Fred. Men disse to organisasjonene er tett knyttet sammen, og begge drives av Aamir J. Sheikh. 14. august er for øvrig Pakistans nasjonaldag.
Høie sier nå at han ikke vil stille opp under neste års utdeling av Brobyggerprisen, siden han snart skal gå av som statsråd og trekke seg ut av rikspolitikken.
Med Erna Solberg, Bent Høie, Tina Bru og Kjell Ingolf Ropstad har Sheikh og Bondevik sikret kontakt mellom Muslim World League og fire sittende statsråder, deriblant statsministeren og helseministeren, midt under en pandemi.
I tillegg har olje- og energiminister Tina Bru sagt ja til å delta på en kvinnekonferanse arrangert av Sheikhs stiftelse Dialog For Fred, som er finansiert av og samarbeider med Muslim World League. Hun skulle holde en tale om temaet «kvinner og makt».
Å snakke om kvinners makt i regi av en tidligere justisminister i Saudi-Arabia? Det er så naivt at det nesten ikke er til å tro. På grunn av koronarestriksjoner ble ikke konferansen avviklet.
Dagbladet: Betalte millioner – fikk prestisjepris