Mye tyder på rødgrønn seier i valget og at Norge får en ny regjering. Men denne regjeringen kan bli svak, utydelig og handlingslammet.
Det meste av meningsmålinger før stortingsvalget tilsier at Erna Solberg må gå av som statsminister etter åtte år. Men utover at det blir «noe rødgrønt», er det uklart hvordan en ny regjering vil se ut og hvordan den skal klare å styre landet.
Kommentator Kjell-Magne Rystad i Nettavisen mener Norge kan ende opp med «en historisk svak regjering der Støre havner i spagat mellom uforenlige samarbeidspartier».
Rystad påpeker at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet fremstår som svekket inn mot valget, og at SV og øvrige rødgrønne partier (MDG og Rødt) kan bli avgjørende for flertall. Dermed ryker trolig muligheten for en rødgrønn topartiregjering:
Vedums drømmeregjering, en topartiregjering med Senterpartiet og Arbeiderpartiet, er i trøbbel, fordi både Vedum og Støre ligger an til å gjøre et dårlig valg, skriver han.
Ifølge Rystad vil de tre øvrige rødgrønne partiene kunne skape kaos omkring en ny regjering:
Alle tre står sterkt i storbyene. Ingen av dem er ønsket som samarbeidspartner av Senterpartiet. Arbeiderpartiet vil ikke ha MDG og Rødt i regjering.
Likevel kan denne radikale trioen få stor innflytelse. Det blir ikke noe rødgrønt flertall uten støtte fra minst ett av dem, antakelig to ifølge flere ferske målinger.
Basert på de seneste målingene, vil det kunne oppstå en temmelig uryddig situasjon for en påtroppende statsminister Støre:
Altså vil en rødgrønn regjering ikke bare måtte ha støtte fra SV, men også fra MDG eller Rødt. For Senterpartiet er dette en umulig situasjon. Senterpartiet vil ikke ha noe med disse to partiene å gjøre, skriver Rystad.
Dermed kan Sp havne i litt av et dilemma:
Det står mellom et rødgrønt alternativ på Rødt eller MDGs nåde, eller å søke en løsning mot borgerlig side. Hvilken vei Senterpartiet i så fall går vil ha stor betydning for hvilken politikk som vil føres. Det står mellom sentrumspolitikk eller noe som blir svært venstreradikalt.
Midt oppi dette står Jonas Gahr Støre og hans statsministerdrøm. Ifølge Rystad har Støre aldri vist seg som verken en sterk eller samlende leder. Misnøyen internt i partiet med Støres lederskap har til tider vært sterk:
Utenfor partiet har Støre ofte blitt omtalt som uklar og en tåkefyrste. Det eneste som er sikkert med Støres lederskap, er at han har lyst til å bli statsminister.
Det er et svært dårlig utgangspunkt for forhandlinger med hissige og kravstore motparter på rødgrønn side:
Støres lyst på statsministerkontoret, kombinert med at han ikke akkurat fremstår som en sterk leder, gjør ham svak i forhandlinger med samarbeidspartiene, mener Rystad.
Alt i alt er det stor usikkerhet knyttet til den videre styringen av Norge. Rystad i Nettavisen er ikke optimist:
Det kommer til å bli mye bråk og grå kompromisser. Støre havner først i spagat internt i regjeringen, før det skal forhandles med radikale støttepartier.
Rystad trekker en illevarslende konklusjon:
Det ligger an til at Norge nå får en svak regjering – med en svak ledelse. Med det voldsomme spriket mellom partiene på rødgrønn side kan den bli historisk svak.
Det gjenstår selvsagt å se om det faktisk blir rødgrønn seier. I valgkampens siste fase mobiliseres det sterkt på begge sider. Feilmarginene i målingene utgjør ofte flere prosentpoeng, og hvem som havner over/under sperregrensen kan bli svært viktig. Erna Solberg har reddet seieren i siste sekund tidligere, og vet det er mulig.
Et FrP i medvind på oppløpssiden øker størrelsen på borgerlig blokk.
Hjemmesitter-gruppen er en uforutsigbar faktor. Mange velgere tenker at «begge alternativer er like ille». Spørsmålet er om noe kan vippe disse til å tenke at det ene «tross alt» er bedre enn det andre.
Tanken på en «historisk svak regjering» ledet av en person som kalles «tåkefyrste» kan muligens påvirke noen usikre velgere helt på tampen.
Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:
Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Bestill også:
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!
Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:
Gi et bidrag til Document i dag: