Etterspørselen etter kull har økt kraftig det siste året, og med det har også prisen steget og produksjonen av kull gått opp.
På en viktig referanseindeks for det asiatiske markedet er kullprisen mer enn tredoblet på ett år, melder E24.
Newcastle-indeksen (NEWC) har steget fra et bunnpunkt på 46 dollar i september i fjor til å nå ligge på hele 170 dollar tonnet.
Det er den høyeste kullprisen på over et tiår.
Produksjonen av andre fossile energikilder som olje og gass har også økt i samme tidsrom.
Konjunkturene ventes ikke å forandre seg med det første, og de forklares med at strømforbruket er kraftig økende i Kina:
– Det som sannsynligvis driver kullprisen oppover er at forbruket av strøm vokser formidabelt i Kina. Det er helt enormt, og bare hittil i år tilsvarer veksten i termisk kraftproduksjon hele Tysklands kraftforbruk i løpet av ett år, sier Sigbjørn Seland, sjefanalytiker hos Stormgeo Nena (Nordisk Energianalyse).
Utviklingen er dårlig nytt for dem som brenner for at menneskeheten må redusere sine samlede CO2-utslipp radikalt.
FNs generalsekretær, António Guterres, har tidligere omtalt «utfasing av kull fra elektrisitetssektoren som det viktigste steget mot å nå 1,5 grad-målet», og oppfordret alle land til å droppe planlagte kullprosjekter.
Realiteten er derimot at de folkerikeste statene i Asia planlegger bygging av mer enn 600 nye kullkraftverk, over halvparten av dem i Kina.
Thina Saltvedt, som er sjefanalytiker for «bærekraftig finans» i Nordea, tar til orde for støttepakker for å få land som Kina og India til å gå bort fra kull.
Hun peker på at det særlig er fremvoksende økonomier, som Kina og India, som nå øker produksjonen av kull kraftig for å få en rask oppsving i økonomien. De fornybare alternativene er fremdeles ikke konkurransedyktige her, fremhever Saltvedt.
– Der det ikke er konkurransedyktig så må vi komme med støttepakker som gjør at land velger fornybart, mener hun.
Kina har imidlertid gjort det klart at de har til hensikt å øke sine utslipp av klimagasser frem til 2030.
Etterspørselen etter kull er økende også i USA, og det har fått Biden-administrasjonen til å presse frem økt oljeproduksjon i Russland og Saudi-Arabia, skriver Financial Times.
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!