Mer enn 4 millioner innbyggere i kriserammede Libanon kan stå overfor vannmangel i løpet av noen dager, advarer FNs barnefond Unicef.
Libanon står i den verste økonomiske krisen siden landets 15 år lange borgerkrig tok slutt i 1990, med akutt mangel på drivstoff.
Ifølge Unicef har sviktende el-nettverk ført til at livsviktig infrastruktur, som sykehus og andre helsefasiliteter, står uten tilgang til trygt vann.
– Med mindre det blir gjort noe umiddelbart, vil mer enn 4 millioner i Libanon – primært sårbare barn og familier – stå overfor kritisk vannmangel, eller å bli fullstendig avskåret fra trygge vannforsyninger i løpet av de neste dagene, sier Unicef-sjef Henrietta Fore i en uttalelse.
– Om 4 millioner mennesker blir tvunget til å ty til utrygge og kostbare kilder til vann, vil folkehelsa og hygienen lide, og Libanon kan stå overfor både en økning i vannbårne sykdommer, i tillegg til økningen i koronatilfeller, heter det videre.
I juli slo Unicef alarm om at mer enn 71 prosent av landets befolkning kunne gå tomme for vann i løpet av sommeren.
– Siden da har denne situasjonen bare vedvart, med stort press mot livsviktige ting som vann- og sanitærforhold, kraftnettverk og helsevesenet, sier Fore.
Alvorlig mangel på drivstoff til elektrisitet og transport, har medført lange køer ved bensinstasjonene i Libanon. Landet står også i en politisk krise. Regjeringen gikk av etter en dødelig eksplosjon ved havna i hovedstaden Beirut i fjor, og styrer nå som et forretningsministerium.