Mens danskene hjalp 14 nordmenn ut av Afghanistan tirsdag, ble det vedtatt å forsterke det norske feltsykehuset på flyplassen, trolig etter oppfordring. Feltsykehuset er det eneste på plassen.
Det som underbygger denne antagelsen er at ni medlemmer av feltsykehuset ble evakuert mandag.
Å holde feltsykehuset gående er Norges bidrag og samtidig en investering i at nordmenn hentes ut.
– Sykehuset er avgjørende for den allierte tilbaketrekningen som nå pågår, og er i praksis det eneste medisinske tilbudet, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i en epost til NTB.
Personellet som ankom Kabul tirsdag kveld, skal bistå med blant annet samband og lederstøtte, slik at sykehuspersonellet skal kunne drive med sin primæroppgave, altså den medisinske beredskapen, opplyser Forsvarsdepartementet.
Totalt har Forsvaret nå et 40-talls personer stasjonert i Kabul.
– Det gjøres sammen med våre allierte en fortløpende vurdering av hvor lenge sykehuset skal bli værende. Det har utvilsomt en nøkkelrolle for å sikre medisinsk beredskap for de som er igjen i Kabul, og det er derfor ikke planen å hente dem hjem nå, sier forsvarsministeren. (NTB)
De to medlemmene av Afghanistanskomiteen, Kaisa Markhus og Terje Watterdal , opplevde en meget ubehagelig stemning på flyplassen tirsdag og måtte gjøre vendereis. Begge ble seksuelt trakassert.
De to forteller til NRK om at det ble skutt med skarpt, kastet røykgranater og at folk ble utsatt for seksuell trakassering i kaoset som rådet på Kabuls internasjonale flyplass.
– Jeg har aldri vært redd her, før i dag, sier Kaisa Markhus, som er landdirektør i Ascend Athletics.
Sammen med Watterdal, som er landdirektør for Afghanistankomiteen, avbrøt hun forsøket på å komme seg ut av Kabul mandag.
– Det ble skutt stadig mer med skarpt. Jeg har vært til og fra i Afghanistan siden sist gang Taliban styrte, og i mange lite hyggelige situasjoner før, men dette er nok det farligste jeg har vært med på, sier Watterdal.
– Kvinnene ble seksuelt trakassert, og det ble for så vidt jeg også. Det var hender overalt fra folk som presset, hender på steder der fremmede hender ikke skal være. Det er trolig kriminelle som var der for å utnytte situasjonen for å trakassere og stjele, sier Watterdal.
De to har nå kommet seg i sikkerhet i Kabul, og blir værende der til de er sikre på at de trygt kan komme seg ut av landet. (NTB)
Afghanistankomiteen i Norge vil at FNs nærvær styrkes og mener at også Taliban ønsker FN velkommen.
– Vi vet at FN er ønsket i Afghanistan, både av sivilbefolkningen og av Taliban, sier daglig leder Liv Kjølseth i Afghanistankomiteen i en pressemelding.
Hun forteller at organisasjonen opplever et unisont ønske i Afghanistan om at FN fortsetter sin viktige humanitære bistand og utviklingsarbeid i landet. Flere ønsker også at FN bidrar i en eventuell fredsprosess.
– FN må nå styrke sin rolle i Afghanistan. Det blir avgjørende for at andre organisasjoner kan fortsette sitt arbeid. Vi erkjenner at Afghanistan er et farlig land å arbeide i, forklarer Kjølseth, og viser til angrepet på FN-kontoret i Herat tidligere denne måneden. (NTB)