Fredsprisvinner Malala Yousafzai er opprørt over situasjonen i Afghanistan. Hun minnes egen historie og ber om internasjonal solidaritet med afghanere på flukt.

Pakistanske Malala er internasjonalt kjent for sin kamp for jenters rett til utdanning. Hun ble selv skutt og alvorlig såret av tilhengere av Taliban for sitt engasjement i 2012, men hun ga ikke opp kampen. I 2014 ble hun den yngste mottaker av en nobelpris noensinne, bare 17 år gammel.

Nå som Taliban har tatt over makten i Afghanistan, engasjerer hun seg for afghanske flyktninger og minner om at menneskerettighetene i landet må beskyttes.

Mandag hadde Malala en samtale med Erna Solberg, der hun oppfordret den norske statsministeren til å ta opp kampen for kvinners rettigheter i Afghanistan i FN.

Appell til verdens ledere
I et intervju som skal sendes på BBC Newsnight, appellerer hun til verdens ledere. Hun frykter for menneskerettighetene under Taliban og hvordan maktovertakelsen vil ramme kvinnene i Afghanistan.

Hun forteller at hun har tatt kontakt med en rekke ledere rundt om i verden. Mandag hadde hun samtaler med statsminister Erna Solberg i forkant av hastemøtet om Afghanistan i FNs sikkerhetsråd. Hun fortalte om sine bekymringer og oppfordret Sikkerhetsrådet til å vedta en resolusjon for å beskytte afghanske kvinner, jenter og minoriteter.

Kvinners rettigheter
Hun ber spesielt USA, Storbritannia og Vesten om at de må beskytte menneskerettigheter og spesielt kvinners rettigheter.

– Jeg har sendt brev til statsminister Imran Khan og bedt Pakistan om å ta imot flyktninger, og å sikre at barn på flukt får beskyttelse og har tilgang til utdannelse.

– Men – alle ledere som kan høre meg nå – de må huske at de har et viktig strategisk rolle å spille nå.

Viktig for global fred
– Dere må ta modige skritt for å beskytte menneskerettighetene. Akkurat nå er det viktig ikke bare for de fattige, for fred i Afghanistan, men for fred globalt, mener Malala.

Hun understreker at lokale oversettere og menneskerettighetsaktivister trenger umiddelbar hjelp, og at land bør ønske flyktninger velkommen fra krigssonen.

– Land må åpne grensene sine for afghanske flyktninger, oppfordrer hun.

Vonde erfaringer
Hun ønsker ikke at afghanske kvinner og jenter skal leve under slike forhold som hun gjorde under Talibans styre i Pakistan.

– Vi pleide å gjemme bøkene våre under skjerfene. Kvinner fikk ikke lov til å gå på markeder. Væpnede Taliban-folk kontrollerte at kvinner ikke skulle jobbe, ikke gå for å handle og jenter skulle ikke gå på skole.

– Det var livet vårt under Taliban. Det var også livet til mange kvinner i Afghanistan under (den forrige) Taliban-regjeringen. Og det har vært livet til mange afghanske kvinner de siste årene i områder der Taliban har hatt kontroll.

– Nå vil jeg stå opp for dem. Jeg hever stemmen min for dem. Vi kan ikke godta dette. Vi kan ikke leve i en verden der en jente nektes sin rett til utdanning, sier Malala i intervjuet.

– Kvinnene og jentene i Afghanistan er fortsatt modige, de er sterke og de hever fortsatt stemmene sine. Vi må lytte til dem og hva de trenger.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.