Jonas Gahr Støre (Ap) har tidligere vært Mortensrud i Oslo, uten at det har resultert i så mange forslag til løsninger. Foto: Audun Braastad / NTB.

Oslo-bydelen Mortensrud preges av høy innvandring og høy kriminalitet. Selv politiet utsettes for grov vold. Mange beboere har fått mer enn nok, og nå krever til og med lokale Arbeiderpartipolitikere handling.

Document har ved flere anledninger omtalt tilstandene på Mortensrud, sørøst i Oslo. Dette er blant områdene med aller høyst andel innvandrere i hele Norge. Dessverre er også kriminaliteten høy her, og ikke minst er det unge mennesker som bemerker seg i politiets statistikker.

For bare få dager siden skrev Document om hvordan gjenger av kriminelle ungdommer går til angrep på politiet i bydelen.

Politiet i Oslo ble mandag kveld angrepet av 20–30 ungdommer i forbindelse med en pågripelse av to personer på Mortensrud øst i hovedstaden.

Dette føyer seg inn i en rekke av tilsvarende små og store hendelser. Samlet gjør alt dette at forholdene for vanlige, lovlydige beboere i området begynner å bli svært vanskelige.

I et innlegg i Nettavisen krever nå lokale politikere i bydelen at det tas et skikkelig oppgjør med tilstandene. Innlegget er forfattet av leder Sarah Gaulin i Søndre Nordstrand Ap, leder Trond Brækhus i Holmlia Ap og leder Omar Samarai i Klemetsrud Ap.

Mange vil finne utspillet ekstra interessant, nettopp fordi det fremmes av lokalpolitikere fra et parti som i stor grad har vært med på å heie frem befolkningsutviklingen i denne delen av Oslo, og samtidig bidratt til å nedtone konsekvensene av den.

I sitt innlegg i Nettavisen skriver politikerne:

Etter steinkasting på politiet i Oslo, foreslår lokale Arbeiderpartiet-ledere på Oslo Øst konkrete tiltak for å forebygge økt ungdomskriminalitet.

Lokalpolitikerne legger lite imellom når de omtaler de mange voldsepisodene i området:

Det er helt forskrudd og historiene vi hører, er som tatt ut av dårlige mafiafilmer eller dokumentarer fra enkelte svenske forsteder. Tålmodigheten er slutt, men vi har ikke tenkt å gi opp.

Skjønnmaling og mangfoldsretorikk er borte. Nå  krever de konkret handling, tiden for prat og programerklæringer er over:

Her nytter det ikke med kortvarige symboltiltak. Tiltakene må ikke være basert på verken fordommer eller naive forestillinger om hva som har skapt og vedlikeholder denne ungdomskulturen, skriver de.

For enkelte vil det være oppsiktsvekkende at lokalpolitikerne fra Ap avfeier venstresidens «vanlige» holdninger og talemåter i slike saker, nemlig at det meste er andres skyld:

Dette er ikke kun samfunnets skyld, som ikke har klart å inkludere disse ungdommene, og det er heller ikke kun ungdommens egen og deres foreldres manglende evne til å oppdra dem sin skyld.

Deretter ramser de opp en rad tiltak de mener kan gjør situasjonen bedre:

1. Fast tilstedeværelse av politi. Sett i gang!

2. Exit-programmet må utvides. Det krever massiv innsats for å hjelpe hver enkelt ungdom ut av et kriminelt miljø.

3. Politi, barnevern, skole, bydel og ungdommenes foreldre må finne bedre måter å samarbeide på, for å forebygge at barn og ungdom blir kriminelle, og intervenere når de blir det.

4. Bydelens team av oppsøkende og utegående ungdomsarbeidere må styrkes. Det er ingen grunn til at Uteseksjonen kun skal patruljere i sentrum. Det er like stort behov for dem på Mortensrud.

5. Det må etableres et gjeng-prosjekt som må fremskaffe kunnskap om hva som gjør at bydelens gutter faller ut av skole og fritidsaktiviteter og trekkes mot kriminelle miljøer.

6. Vi må ha mer kunnskap om parallell-samfunn og alternative maktstrukturer. Det må settes av midler til forskning og bestilles målrettet innhenting av kunnskap som kan anvendes til endring.

Politikerne avslutter med en klar oppfordring:

Nå er det nok prat. Vi krever handling!

Det gjenstår å se hvordan utspillet vil bli tatt imot sentralt i Oslo Arbeiderparti, og ikke minst i det svært innvandringsliberale AUF.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.