Det går en rødgrønn bølge over landet, og mange begynner å grue seg til følgene av det. Men i Rogaland har en større del av velgerne beholdt vett og bakkekontakt. Også i Møre og Romsdal er det tyngre for de rødgrønne.
De store mediene gjengir nå daglig nye målinger der det (gledesstrålende) berettes om sterk rødgrønn fremgang. Mye taler for et regjeringsskifte til høsten. Mange velgere må bare stålsette seg for konsekvensene av å få Ap, Sp og SV i regjering, muligens i en form for samarbeid med til dels ekstreme partier som Rødt og MDG.
Men det er faktisk ikke like galt over hele landet. For konservativt/borgerlig innstilte velgere kan det være en ørliten trøst i å skjele til en ny måling fra Rogaland. Her er situasjonen nokså atypisk for det som rapporteres fra det meste av Norge ellers:
I Rogaland er havner nå begge de to ytterliggående partiene Rødt og MDG under sperregrensen, med henholdsvis 3,9 og 3,0 prosent. Mens det tredje sterkt sosialistiske partiet, SV, med et nødskrik karrer seg over sperregrensen ( 4,1 prosent). Velgerne vil rett og slett ikke ha den typen autoritær, sosialistisk politikk disse står for.
Dette står i sterk kontrast til situasjonen i Oslo, der disse tre knallrøde/grønne partiene i målinger nå ligger på over 30 prosent til sammen, og kommunistpartiet Rødt får 10 prosent. Man tror knapt dette er mulig i et såkalt opplyst samfunn..
Disse Oslo-tallene blir ikke mindre ubegripelige på bakgrunn av den rødgrønne miseren Oslo kommune har vært offer for i seks år.
Milliardene har flommet ut på rent tøv, mens viktige samfunnsoppgaver har blitt forsømt. Det har haglet med anklager om mangel på økonomisk styring, og den stadig mer omstridte Lan Berg fikk til slutt sparken for å redde skinnet til resten av et Oslo-byråd på krykker.
Et slik politisk vanstyre burde normalt tilsi massiv rødgrønn velgerflukt, det får være grenser for hva slags inkompetanse befolkningen skal finne seg i. Man kan undres over hva som skal til for å vekke opp flertallet av velgere i hovedstaden.
Men i Rogaland har altså en langt større del av velgerne beholdt bakkekontakten. Her er tallene fra den nokså oppløftende målingen foretatt av Norstat for august. (De oppgitte endringene er i forhold til tilsvarende måling i juni):
Høyre 25 % (minus 5,4), Ap 23,3 (pluss 1,1), FrP 17,5 (pluss 2,8), Sp 9,8 (minus 3,3), KrF 4,6 (minus 1,7), SV 4,1 (pluss 1,4), Rødt 3,9 (pluss 0,2), MDG 3,0 (pluss 1,7), Venstre 2,4 (pluss 0,9), Andre 6,5 (endring ikke oppgitt).
Det er størst fremgang for FrP, mens de rødgrønne sliter sammenlignet med mange andre steder i landet. Her er det borgerlig flertall.
Man merker seg den sterke oppslutningen om Andre (6,5). Trolig har blant annet Demokratene, INP og Partiet de kristne hver sin andel her.
Dette er et bilde man også ser andre steder på Vestlandet. En Norstat-måling i Møre og Romsdal viser liknende resultater, heller ikke her er det noen «rødgrønn bølge» som preger tallene:
Sp er størst, med 37, 3 prosent (minus 3,0), Ap 21,5 (minus 0,9), H 14,2 (pluss 2,8), FrP 7,6 (pluss 0,8), SV 5,4 (minus 1,6), KrF 3,8 (pluss 0,9), Rødt 3,6 (pluss 0,5), MDG 3 (pluss 0,3) og Venstre 2,0 (pluss 0,3). Her har Andre kun 1,6 prosent oppslutning.
Velgere over hele Norge burde spørre seg hva det er folk på Vestlandet har forstått, som andre åpenbart ikke har klart å få med seg.
Vi setter pris på et bidrag fra deg, stort eller lite:
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!
Bli gjerne medlem du også, så kan du lese alt vårt stoff straks det legges ut: