Arbeiderpartiet får sitt dårligste resultat siden januar på siste Opinion-måling, men med et Senterparti i toppform nærmer de to seg rent flertall.

Kun fem mandater skiller Arbeiderpartiet og Senterpartiet fra rent flertall på Stortinget, ifølge målingen.

Ap later til å være i en dårlig trend, og faller for andre måling på rad, fra 25,6 prosent i mai til 24,3 prosent i juni og videre til 22,6 prosent i august. Oppslutningen om Ap er den laveste på et halvt år, men det forbigås i taushet av NTB og Opinions oppdragsgiver FriFagbevegelse, Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ap må tilbake til 1924 for finne et dårligere resultat i et stortingsvalg. Da fikk partiet 18,4.

Men «Jonas Gahr Støre tar målingen som et tydelig ønske om en ny og mer rettferdig kurs for landet.» skriver FriFagbevegelse optimistisk.

SV mest frem

Det er SV som har størst framgang, med 8,8 prosent (+2,7).

– Dette er både inspirerende og en kjempefin start på valgkampen, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Dersom Støre og Vedum oppnår flertall alene, får imidlertid Lysbakken lite glede av oppslutningen. Da blir det en fortsatt vandring i skyggenes dal.

Sp øker til 19,2 prosent (+0,6), og puster dermed Ap i nakken. Kun 3,4 prosentpoeng skiller partiene etter Ap’s fall: 22,6 prosent (-1,7).

– Det er interessant at Ap og Sp nærmer seg hverandre, men spriket er større hvis vi tar utgangspunkt i snittet på målingene. Blir dette valgresultatet, vil det imidlertid sette Sp i en sterk posisjon i regjeringsforhandlingene, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning, til Fri Fagbevegelse.

Dårlig for Høyre

På borgerlig side får Høyre 22,1 prosent (-1,6), mens regjeringspartner Venstre ligger på 3,8 prosent (+1,5). Høyres oppslutning er den laveste på Opinion siden mars 2020.

MDG går tilbake 1,2 prosentpoeng til 3,5, «men målingen er gjort før FNs klimarapport ble lagt fram denne uka», kommenterer NTB håpefullt.

For de øvrige partiene ser målingen slik ut: Frp 9,3 (-1,1), KrF 4,0 (+0,3), Rødt 3,8 (-0,9), Andre 3,8 (+1,4).

Også Rødt er altså under sperregrensen, og langt unna rekordresultatet fra mandagens TV 2-måling på 7,5.

Nestleder Marie Sneve Martinussen trøster seg med at Rødt uansett ligger an til et rekordvalg.

– Dersom denne tendensen fortsetter, vil en ny regjering være avhengig av å samarbeide med fagbevegelsen og venstresiden framfor høyresiden og milliardærene, sier hun til FriFagbevegelse.

Undersøkelsen er gjennomført mellom 3. og 8. august blant 964 personer. Feilmarginen varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.