Statsminister og leder av Høyre, Erna Solberg. Foto: Javad Parsa / NTB.

Erna Solberg legger inn et nytt gir for å unngå valgnederlag til høsten. Hun fremhever borgerlig stabilitet fremfor rødgrønn uenighet og kaos. Er det nok?

De fleste meningsmålinger tyder på rødgrønn valgseier ved høstens stortingsvalg. Dermed ventes det at statsminister Erna Solberg og hennes koalisjonspartnere må flytte ut av regjeringskontorene.

Men Erna Solberg tar gjerne fire nye år i statsministerstolen, og prøver nå en ny strategi i håp om å snu det hele i siste stund.

Nettopp en storstilt snuoperasjon har Solberg god erfaring med fra valget i 2017. Da hadde «alle» i lang tid tatt det for gitt at hun ville bli avløst av Jonas Gahr Støre som statsminister.

Det ble spøkt om at Støre allerede tidlig på nyåret hadde bestilt flyttebil til statsministerboligen.

Men trenden ble snudd på oppløpssiden, sommeren og høsten 2017, og de borgerlige vant igjen. Dermed vet Solberg at slikt er mulig, og nå forsøker hun å gjenskape det nok en gang.

Etter en del negativt fokus, blant annet på håndtering av koronasituasjonen, har det de seneste månedene gått trått for Solberg-regjeringen på meningsmålingene.

Men nå som en rødgrønn seier lenge har virket åpenbar, har mediene begynt å se nærmere på hva det vil innebære konkret. Da viser det seg at et slikt alternativ er temmelig uklart og ullent, preget av uenighet og fundamentale konflikter.

Dermed oppstår det som kanskje kan være Erna Solberg siste gylne mulighet til å snu spillet.

Hennes alternativ skal fremstilles som det motsatte av «kaos», nemlig stabilitet og forutsigbarhet. Bare velgerne sikrer et borgerlig flertall, vil man få «stø kurs» med statsminister Solberg og hennes nå godt innkjørte mannskap om bord i skuta.

Dette i motsetning til det mediene i økende grad beskriver som et mulig lurveleven mellom Ap, Sp og SV, med kravstore småpartier som MDG og Rødt skrikende fra ytterste venstre fløy.

VG omtaler Ernas nye strategiske offensiv, der hun spesielt spiller på uenigheten mellom Sp og SV.

Hun vil åpenbart at tidligere borgerlige velgere skal se faren for at en stemme på et tilsynelatende «moderat» Sp, med den joviale Trygve Slagsvold Vedum som leder, kan bidra til å bringe det venstreorienterte SV i regjering. Det siste en tvilende H-velger ønsker, er antagelig å få skatte- og innvandringsglade SV i regjering:

– Vedum snakker selvfølgelig om det han ønsker, men det er tydelig at han ikke utelukker SV i regjering. Da ligger det spenninger der, og det er uklart hvilken politikk man får, sier statsminister Erna Solberg (H) til VG.

VG fortsetter, og oppsummerer saken nokså enkelt og klart:

Det er full splid på rødgrønn side om hvilke partier som skal inn i regjering dersom det blir flertall for skifte etter valget.

Mens Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre vil ha med både Senterpartiet og SV, står Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hardt på at regjeringen bør være «Sp- og Ap-basert».

Erna Solberg gnir det inn, så det virkelig skal kjennes for borgerlige som vurderer å bytte side:

Et SV med en hånd på rattet i en ny regjering kan få store konsekvenser for flyktningpolitikk, skattepolitikk og oljepolitikk, mener Solberg.

– Hvis de skal gjøre opp budsjetter basert på samarbeid med SV, så må de regne med at de skal gi gjennomslag for SVs politiske saker. De står i kontrast til det Sp driver valgkamp på, sier Solberg, ifølge VG.

Dette holder så Erna Solberg opp mot sitt eget alternativ:

– … vi har i åtte år vist at vi kan samarbeide. Vi har levert budsjetter og samarbeidet, sier Solberg.

Stabilitet kontra uforutsigbarhet, og skremme med SV. Dét er strategien.

Nettopp et slikt utspill er trolig Solbergs beste kort per i dag. Spørsmålet er om det kan være nok til å endre det som i øyeblikket ser ut til å bli en overveldende rødgrønn seier.

 

Støtt Document også i sommer, ditt bidrag settes stor pris på: 

Følg Document i frie sosiale medier, uten sensur:

Boken som bare blir mer og mer viktig:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.