– Målt i verdi er årets juli den beste juli noensinne for norsk sjømateksport, sier direktør Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd.
Norge eksporterte sjømat for 9,5 milliarder kroner i juli. Det er 1,6 milliarder kroner, eller 21 prosent, mer enn i juli i fjor. Så langt i år er det eksportert sjømat for 63,3 milliarder kroner, 9 prosent mer enn i samme periode i fjor.
– Det er færre restriksjoner relatert til pandemien i en rekke markeder denne sommeren når vi sammenligner med fjoråret. Det har en positiv effekt på etterspørselen, sier Gangsø.
Fortsatt er det laksen som er det desidert mest etterspurte produktet – med 103.100 eksporterte tonn, til en verdi av 6,9 milliarder kroner i juli. Det er 10 prosent større volum enn i juli i fjor og en verdivekst på hele 24 prosent.
Veksten skyldes delvis at økt turisme og gjenåpning av restaurantsektoren har bidratt til å øke etterspørselen, mener analytiker Paul Aandahl i Sjømatrådet.
– Største vekstmarked for laks i juli er Kina, men det må nevnes at det er sammenlignet med en relativt svak julimåned i fjor, sier han.
Ørreteksporten falt med 13 prosent i juli, til 6.200 tonn, og hadde en verdi på 381 millioner kroner. Det er en verdiøkning på 11 prosent fra juli i fjor.
Torskeeksporten steg med hele 26 prosent til 2.300 tonn og hadde en verdi på 92 millioner kroner – 10 prosent mer enn i fjor.
Mens eksporten av fryst torsk falt markant i juli – 14 prosent lavere volum og et verdifall på 19 prosent – var det god vekst for klippfisk, som hadde en volumøkning på 39 prosent og en verdivekst på 37 prosent.
I skalldyrkategorien var det vekst over hele linja i juli. Kongekrabbe, reker og snøkrabbe hadde en volumvekst på henholdsvis 38, 24 og 33 prosent og leverte solide veksttall for verdi.
– Eksporten av krabbe har økt både til Europa, Asia og Nord-Amerika. Når vi opplever at reker også har en god måned, har juli måned den høyeste verdien for skalldyrkategorien noensinne, med verdi på knappe 406 millioner kroner, sier Aandahl.