Erna Solberg mener Norge ikke har noe spesielt moralsk ansvar for å ta imot afghanske flyktninger fordi norske soldater har vært utplassert der. – Vi var der etter invitasjon fra den afghanske regjering, sier Solberg, som er forberedt på flyktningstrøm til Europa.
– Hele verden må være klar over at det å trekke seg ut skaper turbulens. Men jeg vil ikke si at vi har et større ansvar. Vi har nå vært i Afghanistan på invitasjon fra den afghanske regjeringen og basert på et FN-mandat, sier Solberg til NTB.
– Hvor mange afghanske flyktninger bør vi ta imot?
– Jeg har ikke et tall på hvor mange vi skal ta imot. De som kommer her og søker asyl, skal få asylsøknadene behandlet i tråd med våre asylsystemer. Ut over det så er det et spørsmål om hvor mange kvoteflyktninger vi skal ta imot.
Medier og NGO-er spiller på lag for å skape et politisk trykk for å ta imot flest mulig.
Astrid Sletten, Flyktninghjelpens sjef i Kabul, sier til TV 2 at verden kan stå foran en av historiens verste flyktningkriser.
– Det kan bli millioner. Det er 37 millioner afghanere, og veldig mange av dem kommer til å flytte på seg, sier Sletten.
– Jeg har ennå ikke møtt noen som ikke vil ut av landet.
Solberg antyder at måten amerikanerne trakk seg ut på, kom som en overraskelse.
Solberg sier beskjeden kom overraskende på de allierte og var utfordrende å få.
– Men for Norges vedkommende er det sånn at når USA trekker seg ut, så er det ingen grunn til at vi skal bli stående. Vi gikk inn med våre allierte, og vi går ut med våre allierte. Det har vi sagt hele veien, sier statsministeren.
Det er et spørsmål om ikke uttrekningen fra flyplassen Bagram var med på å undergrave den afghanske hærens stridsmoral, som i utgangspunktet ikke er høy. Amerikanerne dro bare.
Tyrkiske soldater overtar ansvaret for flyplassen i Kabul. Men det reises allerede nå spørsmål om sikkerheten ved den amerikanske ambassaden.