Personer som har søkt asyl i Tyskland etter å ha kommet via Italia, kan ikke uten videre returneres dit etter Dublin-reglene på grunn av risiko for umenneskelig og nedverdigende behandling i Italia – det har den øverste administrative domstolen i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen bestemt.
Den nylige kjennelsen, som ble offentliggjort torsdag, gjelder to saker som involverer en asylsøker fra Somalia og en annen fra Mali, der den førstnevnte har fått beskyttelse i Italia, skriver Frankfurter Allgemeine.
Ifølge dommen trues de som søker om beskyttelse, av ekstrem materiell nød i Italia. «Ingen av saksøkerne får tilgang til mottak eller dertil hørende omsorg dersom de returneres til Italia. De har ikke lenger noen rett til innkvartering i Italia», heter det i domspremissene.
Saksøkerne ville heller ikke finne jobb slik arbeidsmarkedet og den økonomiske situasjonen i øyeblikket er i Italia.
Domstolen bemerker at italiensk lov begrenser asylsøkeres rettigheter, skriver Il Fatto Quotidiano.
«Det såkalte Salvini-dekretet fra 2018, som begrenset rettighetene til asylsøkere og personer med beskyttelse i Italia, ble endret i desember 2020», bemerker domstolen, «men til tross for reformen fortsetter forskriftene som gjelder tap av retten til innkvartering i mottak, å anvendes til tross for reformen».
Det er ikke lett å finne et sted å overnatte for den som ikke har økonomisk evne, og «hospitsene for hjemløse finnes ikke i tilstrekkelig antall», ifølge dommerne i Münster.
Dommen fra Tyskland er en hard anklage mot Italias system for håndtering av migrasjonen, skriver den italienske avisen.
Tyske myndigheter har mulighet til å anke kjennelsen i Nordrhein-Westfalen inn for den føderale administrative domstolen i Tyskland.
De såkalte Dublin-reglene, som gjelder for EU, Sveits, Norge og Island, tilsier at en asylsøker skal få sin asylsøknad behandlet i det første trygge ankomstlandet, og det innebærer i prinsipp at asylsøkeren kan tvangsreturneres dit dersom vedkommende reiser videre.
Rettspraksisen i Tyskland har imidlertid uthult dette prinsippet. Samme domstol hadde i januar nedlagt forbud mot retur til Hellas av tilsvarende grunner, skriver Frankfurter Allgemeine.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.