Begrensede plasser gjør at flere etterlatte, pårørende og overlevende ikke får plass på tiårsmarkeringen for 22. juli. 18 plasser er reservert til politikere. – Det er kjipt og vanskelig. Det blir nok noen ekstra tårer fordi man ikke får komme inn i domkirken, sier en etterlatt.

Det melder NRK.

Rita Føreland, som mistet sønnen Thomas på Utøya, fikk ikke plass på arrangementet i Domkirken. Arrangørene har derimot sørget for at 18 plasser er holdt av til offisielle representanter ved arrangementene i Domkirken og regjeringskvartalet.

Blant dem som får plass, er statsministeren med ektefelle, fire statsråder, alle partiledere på Stortinget, Stortingspresidenten, tidligere statsministere, ordføreren og varaordføreren i Oslo, skriver NRK.

Flere etterlatte sier til NRK at det har vært for knappe tidsfrister for å melde seg på arrangementene.

– Det er kjipt og vanskelig. Det blir nok noen ekstra tårer fordi man ikke får komme inn i Domkirken, sier Føreland.

– Tiårsmarkeringen har vært planlagt i lang tid. Da synes jeg det er rart at de ikke tok høyde for dette. Det er for dårlig planlagt.

Føreland synes hele arrangementet virker kaotisk og uoversiktlig, og er redd for at flere går glipp av arrangementer de vil delta på. Hun sier til NRK at det er vanskelig å rekke mellom de ulike arrangementene. Tiden er knapp mellom Oslo kommunes mottakelse og markeringen på Utøya. Det samme gjelder for kveldsarrangementet i Spektrum og markeringen i Rådhuset.

Flere arrangører, kaotisk resultat 

Totalt er det planlagt seks arrangementer i Oslo og omegn på 10-årsmarkeringen. Hvert arrangement har flere arrangører, og koordineringen mellom dem synes å være særdeles dårlig.

Ansvarlig for informasjon og påmelding til markeringen i Domkirken er den nasjonale støttegruppen for 22. juli. Etterlatte og pårørende som ikke er medlem av denne gruppen, har derfor ikke mottatt noen informasjon om påmelding, og har ikke fått muligheten til å sikre seg en plass.

Føreland er blant dem som ikke er medlem av den nasjonale støttegruppen. Hun føler seg ekskludert fra markeringen, og mener hele prosessen har vært preget av mangel på informasjon, skriver NRK.

Skylder på pandemien 

I kontakt med Støttegruppen spurte NRK om hva de tenker om at ikke alle pårørende føler seg inkludert.

– Vi i støttegruppen synes det er trist å høre at alle etterlatte ikke føler seg ivaretatt, men på grunn av pandemi, en meters avstand og fysiske begrensninger spesielt i Regjeringskvartalet, så var dette løsningen vi landet på, skriver leder Lisbeth Røyneland i en e-post.

 

Rita Føreland fikk plass i Domkirken etter at NRK startet arbeidet med artikkelen.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.