Når temaet er beredskap og forebygging av terror, foretrekker NRK å snakke om høyreekstremisme og terrorister som Breivik og Manshaus.
Norske medier har for lengst startet oppkjøringen til tiårs-markeringen for 22. juli-terroren. I NRK Dagsrevyens verden finnes det ingen annen terrortrussel enn den fra «høyreekstreme».
Da er Manshaus og Breivik gode å ty til. At det har gått fire islam-motiverte terrorsaker for Oslo tingrett bare de siste månedene, affiserer ikke statskanalen det minste. Det er som om de ikke eksisterer.
- 4. mai ble Sumaira Ghafoor (bedre kjent som IS-kvinnen) dømt til 3,5 års fengsel for terror av Oslo tingrett.
- 2. juni dømte samme tingrett en norsk statsborger fra Montenegro (44) til 5 års fengsel for terrorfinansiering.
- 29. juni ble en 16-åring fra Syria dømt til fem års fengsel for terrorforberedelser og deltakelse i IS. Oslo tingrett fastslo at 16-åringen planla et terrorangrep i Norge ved bruk av gift eller eksplosiver.
- 9. juni la aktor ned påstand om 15 års fengsel for «Assad» (25) som i Oslo tingrett står tiltalt for blant annet å ha forsøkt å medvirke til flere terroraksjoner i utlandet.
I løpet av litt over to måneder er fire «nordmenn» terrordømt i Norge. Dommen i den siste saken har ennå ikke falt. Sakene er alvorlige, noe som gjenspeiles i dommene. Dette er ferske saker. De sier noe om hvor trusselen kommer fra nå.
(Oppdatert 15.7 kl 17.30: «Assad» har nå fått dommen: 12 års fengsel)
Til tross for dette kom PST så sent som 17. juni med en ny trusselvurdering, hvor det het at trusselen fra ekstrem islamisme ikke lenger er skjerpet.
Lang liste av terrordømte
De siste årene er flere nordmenn og «nordmenn» dømt for terror og IS-deltagelse i inn- og utland. Listen er ikke uttømmende:
- 9. september i fjor pågrep PST norsk-pakistaneren Walid Abedalrahman Osman i Skien på begjæring fra fransk politi, som mener han er tilknyttet et terrorangrep i Paris i 1982. I november ble han besluttet utlevert.
- 26. juni 2020 ble den statsløse palestineren Fadi Bassam Alajami dømt til 11,5 års fengsel i Høyesterett for deltagelse i al-Qaida-tilknyttede Jabhat al-Nusra i Syria. Alajami kom til Norge som asylsøker i 2017.
- 19. november 2019 ble en 31-årig kinesisk statsborger bosatt i Stavanger-området dømt til åtte års fengsel for terror i Borgarting lagmannsrett. Mannen, som er uigur, kom til Norge på familiegjenforening i 2012. Han forlot sin gravide kone i 2013 for å få våpentrening i Syria.
- For nøyaktig to år siden, 15. juli 2019 ble Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, dømt i italiensk rett til tolv års fengsel for terrorplanlegging.
- 4. mars 2019 ble den somaliske fembarnsmoren Raqiya Ahmed Hussein dømt til fengsel i to år og ni måneder for IS-medvirkning. Hun ble dømt for både deltagelse i IS og for å ha gitt penger til terrororganisasjonen. Hun har mistet flyktningstatusen sin og er vedtatt utvist, men kan ikke utvises, fordi hun har krav på beskyttelse i Norge, ifølge UDI.
- 17. januar 2019: En 20 år gammel russer ble siktet for terror etter å ha knivstukket en 25 år gammel kvinne i en Kiwi-butikk i Oslo. PST opplyste en måned senere at siktelsen skulle frafalles.
- 29. november 2018 ble den syriske fembarnsfaren Tamer Haji Alnaief «fra Senja» dømt til 6,5 års fengsel i Borgarting lagmannsrett for terrorforbund og deltakelse i terrororganisasjonen IS.
- 24. september 2018: Aker Solutions-ingeniøren Hamad Shoraidah ble i Asker og Bærum tingrett dømt til to og et halvt års fengsel for å ha oppfordret til terrorhandlinger.
- 4. september 2018 dømte Høyesterett Ubaydullah Hussain til 9 års fengsel for å ha rekruttert fremmedkrigere til IS og spredt propaganda for organisasjonen.
- August 2018: Kristian Michelsen fra Verdal ble i Borgarting lagmannsrett dømt til sju år og tre måneder i fengsel for å ha deltatt i IS i Syria og inngått terrorforbund med IS-medlemmer.
- 8. april 2017: En 18 år gammel tsjetsjener ble pågrepet med en hjemmelaget eksplosiv innretning på Grønland i Oslo etter en stor politiaksjon. Han ble først siktet etter terrorbestemmelsene i straffeloven, men siktelsen ble endret til ulovlig befatning med eksplosivt materiale. Ifølge PST planla han ny terror etter at han fikk dommen fra Høyesterett på ti måneders fengsel. Han ble siden utvist fra kongeriket.
Dette er altså en ufullstendig liste over terrordømte de siste tre–fire årene.
Hva gjelder trusselen fra «høyreekstreme», har vi to dommer de siste ti årene.
Phillip Manshaus fikk i fjor sommer 21 års forvaring. Også Anders Behring Breivik fikk 21 års forvaring.
I NRK Dagsrevyens reportasje onsdag om regjeringens nye terrorstrategi nevnes kun to terrorister. Gjett hvilke.
Reporter Øyvind Bye Skille velger å vinkle det hele på 22. juli, også på nrk.no:
Ti år etter 22. juli kommer regjeringen med en ny strategi mot terror. Blant de prioriterte tiltakene er tydeligere advarsler og råd til dem som kan bli utsatt for angrep.
Mæland: – Forebygging
Justisminister Monica Mæland påpeker at forebygging er viktig, og Bye Skille drar inn Ellen Ihle-Hansen, moren til drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og stemor til Philip Manshaus.
Mæland sier hun merket seg budskapet fra Ihle-Hansen.
– Det gjør jo et utrolig sterkt inntrykk. Derfor er vår veldig klare oppfordring at alle som er bekymret, tar kontakt – heller en gang for mye enn en for lite. Det er veldig viktig at politiet og PST får informasjon, og på et såtidlig tidspunkt som mulig, sier Mæland.
Det er klart det er viktig å forebygge; at alminnelige borgere som observerer noe mistenkelig, melder fra om det.
Viljen og evnen til å varsle avhenger av flere faktorer. En av dem er lojaliteten til eget land og folk, til nasjonen Norge. Det må det være lov å påpeke.
– En mann kjørte en lastebil
Dagsrevyens reportasje om Breivik, Manshaus og PSTs nye terrorstrategi følges av et innslag om at det er fem år siden terrorangrepet i Nice, hvor tunisieren Mohamed Lahouaiej-Bohlel drepte 86 mennesker og såret 458 før han ble skutt av politiet.
«Frankrike har blitt rammet av flere terroraksjoner de siste årene, og i dag er det fem år siden angrepet i Nice», lyder introen fra Tom Nilssen. Var det høyreekstrem terror? Kanskje venstreekstrem? Separatistisk?
Det er «tid for ettertanke i den franske middelhavsbyen Nice», messer Morten Jentoft, «En mann fra Tunis kjørte en lastebil gjennom folkemengden». Jentoft omtaler ham som «terroristen». Ikke et ord om hva som drev ham.
NTB kalte det i går «villmannskjøring» i en lengre sak som var kjemisk renset for ord som «islam» og «islamisme».
I en sak om «Assad», mannen norske medier har omtalt som «fra Østlandet», «telemarking», «fra Skien» og «nordmann», underslo NRK at somalieren skal ha skrevet «Allah beordret deg til å angripe» i en chat-melding. Sitatet finnes i tiltalen, men ble utelatt i NRKs nyhetsartikkel.
Dette er norske mediers fremste tabu: å knytte noe som helst negativt til islam.