Voldelige protester eskalerer i Sør-Afrika etter at tidligere president Jacob Zuma ble fengslet for korrupsjon og forakt for retten.
Sør-Afrikas tidligere president Jacob Zuma ble forrige uke idømt 15 måneders fengsel for å trosse rettens instruks om å møte for en granskingskommisjon vedrørende påstander om korrupsjon under hans ni år lange presidentperiode. Zuma benekter at det var utbredt korrupsjon under hans ledelse og nekter å samarbeide med etterforskerne.
Fengselsstraffen er kulminasjonen av et langt juridisk drama, og er ansett som en test på post-apartheidstatens evne til å håndheve rettsstaten, skriver Reuters.
Fredag 10. juli brøt det protester ut i Zumas hjem-provins KwaZulu-Natal (KZN), hvor en av landets største motorveier måtte sperres. Demonstranter satt fyr på flere lastebiler nær Mooi River, en by på N3-motorveien som fører fra Durban til Johannesburg. Vold, innbrudd, hærverk og plyndring preget provinsen gjennom helgen.
Mandag marsjerte demonstranter gjennom gatene i Johannesburg og sporadisk vold preget byen. Opp mot 200 personer skal ha blitt arrestert og ifølge politiet er seks personer døde.
En talsmann for Zumas veldedighetsstiftelse uttalte at demonstrantenes sinne er berettiget, da han ble spurt om protestene av allmennkringkasteren SABC:
«The righteous anger of the people is because of the injustices that they see being dispensed to President Zuma.»
Fengslingen av den tidligere presidenten har ikke bare skapt store protester, den har også avdekket dyp politisk splittelse innad i det styrende partiet African National Congress (ANC). En faksjon av partiet er lojal mot den tidligere presidenten og er i sterk opposisjon til Zumas etterfølger Cyril Ramaphosa.
President Cyril Ramaphosa sa søndag at det ikke var noe grunnlag for vold, og at de voldsomme protestene skader arbeidet med å gjenoppbygge økonomien midt i COVID-19-pandemien.
Zuma har anket straffen i forfatningsdomstolen, delvis på grunn av hans påståtte skrøpelige helse og risikoen for COVID-19.
Parlamentets presiderende embetsmenn sa søndag at de var sympatiske med de personlige vanskeligheter som tidligere president Jacob Zuma står overfor, men at rettsstaten og grunnlovens overherredømme kommer først.