Forskere har kartlagt 13 genvarianter de mener kan forklare hvorfor noen må få intensivbehandling for covid-19, mens andre knapt merker at de er syke.

Tidligere har høy alder, kraftig overvekt og kroniske sykdommer, som diabetes, blitt trukket fram som risikofaktorer for alvorlig sykdom som følge av viruset.

Men hvilke genvarianter man har, spiller også en rolle, viser forskning på genetisk informasjon fra 50.000 personer i 19 land som har blitt alvorlig syke med covid-19.

Det er 13 genvarianter som pekes ut, og mange av disse er allerede koblet til lungekreft, samt flere autoimmune og inflammatoriske sykdommer.

– De genetiske funnene gir oss viktig kunnskap som åpner for framtidige behandlinger av pasienter med alvorlig covid-19-sykdom, sier lege og forsker Michael Hultström ved Uppsala universitetet, som har arbeidet med innsamling av genetiske data fra svenske pasienter, i en pressemelding.

Studien blir publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Nature.

Les også:

Viruset var optimalisert for superrask smitte før det ble sluppet ut

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.