Omsider begynner også de store mediene i Norge å reagere på den massive pengebruken i rødgrønne Oslo. Nå er det Aftenposten som svinger slegga, og skriver at de knapt tror det de ser.
Det er Aftenposten kommentator Andreas Slettholm som tar opp saken. I et innlegg gir han det rødgrønne byrådet det glatte lag for håndteringen av hovedstadens økonomi.
Slettholm beretter om hvordan byrådet så seg nødt til å orientere om hvor ille det sto til i byen de styrer:
Det kom så mange dårlige nyheter i revidert budsjett at de nesten slo hverandre i hjel.
Han ramser opp den ene nokså graverende saken etter den andre. Hver enkelt sak ville etter manges mening kvalifisert til høringer og krav om av gang for de ansvarlige: :
Gigaprosjektet der Oslo skal hente vann fra Tyrifjorden og bygge rør gjennom halve Østlandet, ser ut til å bli over 5 milliarder kroner dyrere enn planlagt.
Tøyenbadet blir ikke bare forsinket nok en gang. Det blir også fordyret med noen hundre millioner. Opposisjonen får litt av skylden. De ønsket seg en T-banetunnel under Tøyenbadet som måtte utredes og forkastes.
Og arbeidet med ny hovedbrannstasjon på Bryn skrinlegges. Etter fire og et halvt år. En kvart milliard kroner er gått rett i søppelet. Byen får klare seg med midlertidige brannstasjoner så lenge.
Ifølge Slettholm er summene så store og overskridelsene så massive at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Men målt i penger blekner etter hans syn alle de andre skandalene mot reservevannforsyningssprekken. Document har omtalt denne vannforsyningssaken her .
Slettholm skriver videre:
Opposisjonen bør ikke slå seg til ro med det som holdes frem som hovedforklaringen. Det bygges så mye i Norge at markedsprisen på bygg- og anleggsarbeid har steget voldsomt, lyder argumentet fra ansvarlig byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG).
Det stemmer jo, for så vidt. Og det bør være til ettertanke for alle byggekåte politikere at deres egen kåtskap er med på drive prisene i været og gjøre alt dyrere. Men hvorfor dette i særdeleshet skulle ramme reservevannforsyningen, er ikke like lett å bli klok på. Dessuten bør det ikke komme som noen overraskelse at det offentlige bygger vei og anlegg i et grassat tempo, skriver han.
Han mener slike saker har en del til felles:
Prosjektene «øker i kompleksitet og omfang». Det kommer nye krav. Og jevnt over består visst Norge av mer utfordrende grunnforhold enn antatt.
Vannforsyningen til Oslo er ikke så saftig i så måte. Det er ikke engang noe byrådet har ønsket. Byen har somlet med en alternativ drikkevannskilde siden 60-tallet. Nå har staten pålagt Oslo å ha en alternativ drikkekilde til Maridalsvannet klar innen 2028.
Han tror at saken saken «kan utvilsomt ende i et mistillitsforslag».
Opposisjonen har demonstrert en lav terskel både for å fremme og støtte slike. Hele borgerlig side ville kaste Berg i fjor på grunn av arbeidsmiljølovbruddene i Energigjenvinningsetaten. Anklagen var at Berg ikke hadde vært ydmyk nok.
Men det er flere skjeletter i skapet for de rødgrønne:
Slik det ser ut nå, er det et annet prosjekt som seiler opp som den mest forbausende skandalen. Den er det næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) som formelt har ansvaret for, påpeker Slettholm.
Brannstasjonen på Bryn skulle bli byens brannbilmessige storstue. Den blir simpelthen droppet, varslet byrådet.
227 millioner kroner anses tapt. Tomten ble for trang, heter det i det reviderte budsjettet. Mye av feilen ligger i at det i sin tid ble satt «en for lav brutto-netto-faktor», som det heter på budsjett-sk.
Kommentoren er mildt sagt oppgitt over det politiske håndverket de rødgrønne her leverer:
Av og til er det jo så man nesten ikke tror det man leser, skriver han.
… at Oslo kommune har sølt bort nær en kvart milliard på en brannstasjon uten skikkelig plass til vegger, scorer høyt på den historiske skandaleskalaen i Oslo kommune.
Bøker du bør lese: