Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist krever å få vite om svenske statsborgere eller selskaper har blitt overvåket via danske fiberkabler.
Søndag avslørte Danmarks Radio (DR) at USA skal ha utnyttet et samarbeid med Danmark til å spionere på høytstående politikere i Norge og flere andre land.
– Jeg tar denne situasjonen på alvor. Jeg har derfor stilt krav til Danmark om at vi vil ha informasjon om hvorvidt det stemmer at danske systemer eller plattformer har bidratt til denne typen aktivitet – og om det gjelder svenske selskaper, statsborgere eller svenske interesser, sier forsvarsminister Peter Hultqvist til SVT.
For Wilhelm Agrell, svensk professor i etterretningsanalyse, kommer ikke opplysningene om den amerikanske spionasjen som noen overraskelse.
– Utad må svenske politikere selvfølgelig opptre overrasket og opprørt og kreve en forklaring, men i realiteten vet de akkurat hva dette dreier seg om. Dette er avsløringer som går i reprise, sier Agrell.
I en hemmelig rapport kommer det fram at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA også spionerte på svenske politikere, skriver STV, DR og NRK.
-I Vesten er det USA gjennom NSA som er den sentrale aktøren. Man inngår avtaler og partnerskap med enkeltland, som Försvarets radioanstalt (FRA) og den danske tjenesten FE. Men man skal ikke samle inn opplysninger om vertslandet, altså Danmark i dette tilfellet, sier Agrell.
Man kan følgelig ikke avlytte svenske politikere via FRA, men via FE i Danmark går det utmerket, legger Agrell til.
For allmennheten kan slike avsløringer framstå som uforståelige, siden avlyttingen foregår mellom vennligsinnede land. Men vet man hvordan teknikken virker, og hvordan avtalene er skrevet, så er det helt logisk, mener Agrell.
Et stikkord her er Edward Snowden, den amerikanske dataeksperten som i 2013 varslet om hvordan USA opererer globalt. Han er etterlyst internasjonalt og lever nå i eksil i Russland.
Rapporten med kodenavnet «Dunhammer» havnet i august i fjor på bordet til den danske forsvarsministeren, Trine Bramsen. Rapporten beskriver hvordan danske og svenske selskaper ble avlyttet av NSA fra Danmark.
Svenske myndigheter har også på embetsverksnivå vært i kontakt med Frankrike, Tyskland og USA.
Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har vært i kontakt med den svenske forsvarsministeren Peter Hultquist om saken, og sier til NRK at de begge tar «påstandene som fremkommer alvorlig».
Fredag ble han også oppringt av den danske forsvarsministeren, Trine Bramsen.
– Danskene kommer ikke til å kommentere på anonyme kilder. Det gjør heller ikke vi, men hennes budskap til meg var tydelig: avlytting av allierte er totalt uakseptabelt for danske myndigheter, sier Bakke-Jensen til kanalen.
Etterretningsforskeren Thomas Wegener ved Syddansk Universitet mener at den tyske politikeren Peer Steinbrück er blant dem som kan ha vært av interesse for amerikanerne. Han var finansminister i Angela Merkels første regjering og senere sosialdemokratenes statsministerkandidat.
– Men hvordan kan det ha vært i Danmarks interesse å muliggjøre spionasje mot tyskerne? spør Wegener.
Peer Steinbrück betegner det som absurd og grotesk hvis FE har gjort det mulig for NSA å fange opp hans kommunikasjon når den passerte danske internettnoder, fiberoptiske knutepunkter der tappingen foregår.