Italienske myndigheter har onsdag kveld tilbudt «Sea-Eye 4» en trygg havn i Pozzallo på Sicilia for de 415 migrantene ombord på skipet.

Nyheten ble først kunngjort av Gorden Isler, som leder den tyske NGO-en Sea Eye, på Twitter:

Det var på dagen den 16. mai at NGO-skipet i tre forskjellge operasjoner plukket opp de første 172 migrantene fra trebåter i Middelhavet nord for Libya. Senere samme kveld ble 48 nye migranter hentet opp i en fjerde operasjon, og natten til 17. mai enda 99 til. Med en siste operasjon senere samme dag kom det totale antallet migranter på «Sea-Eye 4» over 400.

NGO-en bad tidlig både Malta og Italia om en trygg havn. Italia unnlot først å svare, mens Malta sa tvert nei, til tross for at noen av operasjonene fant sted i den maltesiske søk- og redningssonen, skriver La Stampa.

«Sea-Eye 4» satte deretter kursen for Palermo nordvest på Sicilia, etter at byens borgermester Leoluca Orlando erklærte at migrantene var velkomne der. Det påhviler imidlertid ikke lokalpolitikere å avgjøre slike spørsmål, og havnen som NGO-skipet ble tilbudt mens det lå utenfor Palermo, befinner seg sørvest på Sicilia.

Dermed må fartøyet seile rundt øya for å sette migrantene i land, noe Sea Eye-lederen reagerer på. Den ekstra seilasen føyer seg imidlertid inn i et mønster hos Italias innenriksdepartement under nåværende statsråd Luciana Lamorgese, som snarere enn å stenge havner har valgt å strø sand i NGO-enes maskineri.

«Sea-Eye 4» var da også nylig blitt frigitt etter en administrativ arrest av seks måneders varighet da det tidlig i mai satte 456 migranter i land på havnen i Trapani på Sicilia, og en ny administrativ arrest av kort varighet ble ilagt like etter.

Slik reduseres trafikken til et nivå som ikke skaper offentlig oppstyr, og regjeringen meddeler knapt noe om saken. Tildelingen av Pozzallo som trygg havn er også en ikke altfor subtil beskjed til Palermos borgermester om å holde munn.

La Stampa opplyser at minst 150 av de 415 migrantene ombord på «Sea-Eye 4» er mindreårige, de fleste av dem uledsagede, og rundt 80 av dem fra Bangladesh.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.