Den franske politikeren Michel Barnier sier til den statlige TV-kanalen France 2 at Frankrike bør stanse innvandringen fra ikke-europeiske land i flere år fremover. I intervjuet uttaler Barnier seg nokså klart.
– Jeg syns vi bør stanse innvandringen i tre til fem år
Han vil dog gjøre unntak for studenter og flyktninger, som han mener skal møtes med menneskelighet og omsorg.
« Il faut suspendre l’#immigration pendant 3 ou 5 ans et il faut discuter de #Schengen avec nos partenaires européens.»
▶️ #les4V @Caroline_Roux pic.twitter.com/yPh4D7fylW
— Caroline Roux (@Caroline_Roux) May 11, 2021
Barnier er en velkjent figur i fransk politikk, som representerer konservative partiet Les Républicains. Han har vært statsråd flere ganger, og var blant andet landets utenriksminister i 2004-2005. I tillegg var Barnier president i organisasjonskomiteen for Vinter-OL i Albertville og Savoie i 1992.
Nylig ledet han EU-delegasjonen under de tøffe Brexit-forhandlingene med Storbritannia.
Barnier har vært betraktet som en moderat høyrepolitiker. Men nå sier han at det ikke går an å være moderat i innvandringsspørsmålet.
– Problemene relatert til innvandring ar ikke moderate. Jeg forstår, som politiker, at man skal se problemene slik de er, og hvordan det franske folket opplever disse problemene.
Det er en viss mulighet for at Bernier kan bli presidentkandidat for Les Républicains i neste års franske presidentvalg.
Som Document tidligere har omtalt, frykter pensjonerte generaler at Frankrike står overfor en potensiell borgerkrig. De fikk massiv støtte fra aktive soldater og andre franskmenn. Også den tidligere forsvarssjefen, general Pierre de Villiers, har støttet oppropet og har også tidligere advart mot at borgerkrig er en reell risiko i Frankrike.
I 2018 ble en mulig borgerkrig et tema under en litteraturfestival i Stavanger.
Kaspar Colling Nielsen er forfatteren bak «Den danske borgerkrig 2018-2024» som satirisk beskriver en borgerkrig i Danmark utløst av kollaps i boligmarkedet, fattigdom og desperasjon. I samtale med skribenten og tidligere redaktør Svein Egil Omdal fikk han spørsmålet:
– Lever me i ei mellomkrigstid? I en illusjon om at me, liva våre, velstanden vår, landet vårt, Europa, er trygt?
– Kanskje, svarte Nielsen.
– Det kan bli krig. Det er ekstremt ustabile tider i Europa. Ting vi var vant til å være enige om er i spill. Migrasjonskrisa deler Europa i to. Folk hater hverandre. Tatt ut i det ekstreme kunne det blitt borgerkrig i europeiske land.
Aftenbladets dyktige kulturskribent Jan Zahl beskrev opplevelsen som nesten surrealistisk.
– Men det var jo ikkje dette Kapittel skulle handla om? skriver Zahl.
– Det skulle jo handla om samhald? Sat me her og lulla oss inn i naive tankar (om) fellesskap og kos – mens me eigentleg er ombord på Titanic?
– Etter Brexit, etter valet av Donald Trump, etter migrasjonskrisa, etter utviklinga i Ungarn, Polen og Italia, etter Riksdagsvalet i Sverige, skal det noko til for å konkludera med at «samhald» er det som pregar verda akkurat nå.
Zahl fant ikke noen tegn på samhold. I Frankrike er situasjonen spent, og samhold er neppe det mest beskrivende ordet for å beskrive tilstanden i Frankrike, Sverige eller vårt eget land.
Men orkesteret fortsetter å spille.
Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.
Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.