Einar Gelius. Foto: Berit Roald / NTB.
Prest og forfatter Einar Gelius tar et knusende oppgjør med MDG. Han mener partiet har et ekstremt og ensidig budskap, bygget på dommedagsprofetier og skremselspropaganda.
Den frittalende Gelius legger ikke noe imellom i sin beskrivelse av det såkalte Miljøpartiet de grønne (MDG).
I en kronikk i Dagbladet sammenligner han partiet med de mest indoktrinerte krefter som finnes i religiøse miljøer. Han tegner et bilde av et svært ytterliggående parti:
Miljøpartiet De Grønne (MDG) har elementer i seg som minner meg mye om en religiøs og fanatisk sekt, skriver Gelius.
Han fortsetter:
Det virker som at MDG alene eier sannheten om klima- og miljøsaken i vår tid. Budskapet er ekstremt og ensidig med kamp mot blant annet kjøttforbruk, bensin- og dieselbiler, økonomisk vekst, flyreiser og fortsatt olje- og gassaktivitet.
Han kritiserer partiet for å være arrogant og å heve seg over andre mennesker:
De bryr seg lite om hva folket mener, men trumfer igjennom eksempelvis sykkelveier i Oslo mot bydelenes ønsker.
Einar Gelius reagerer også på hvor lite tolerante MDG er overfor andres meninger:
De som ytrer en viss klimaskepsis i det offentlige rom blir raskt fordømt og irettesatt som «vranglærere». Ifølge MDG finnes det bare én sannhet i klima- og miljøsaken, og den er det MDG som ivaretar, skriver han i sin kronikk i Dagbladet.
Han mener partiet rett og slett bedriver skremselspropaganda på linje med religiøse fanatikere:
Men det verste med MDGs sekterisme er skremselspropagandaen og dommedagsprofetiene de grønne politikerne bedriver. Her går de de religiøse sektene en høy gang i å skremme folk med både jordens undergang og fortapelse.
Han skriver også:
I hele mitt yrkesaktive liv som prest har jeg kjempet mot religiøs sekterisme og fanatisme. Jeg har sett hvordan religiøse sekter i egne øyne representerer den eneste riktige sannhet – og hvordan fanatismen ofte særpreges av ekstreme meninger.
Et annet typisk trekk ved de religiøse sektene er forkynnelsen av fortapelse og endetid. Dommedagsprofetene har funnet sitt hjem i den religiøse sekterismen og skremslene om helvete og evig pine er sektenes evangelium.
Ifølge Gelius bør MDG ta et grunnleggende oppgjør med seg selv og sin egen politikk:
Jeg vil utfordre MDG til å legge av seg sin rettroenhet og fanatisme og innse at sekterisme og dommedagsprofetier ikke er veien å gå.
(Sitatene er noe forkortet av Document).
Også ved en rekke tidligere anledninger har MDG fått kritikk for å være ytterliggående. Til og med fra partiets egne rekker har det være reagert. Document skrev blant annet følgende:
Det er i et leserinnlegg i Drammen24 at MDG-profilen Ståle Sørensen sier fra at nok er nok av ekstrem politikk fra partiets ledelse. Han mener partiet nå er helt ut av kurs:
Det MDG vi fikk, fremstår i dag mer som en sekt for rettroende, sier han,
Det er en kruttsterke beskrivelse, og han og begrunner den slik:
Går man gjennom det nye programmet, så tror jeg det er må være Norgesrekord innenfor påbud og forbud. Og slettes ikke bare innenfor klima og miljøområdet. Nye MDG fremstår rett og slett som autoritært og lukket.
På de seneste partimålinger har MDG vippet rundt sperregrensen på 4 prosent. Skulle partiet klare å karre seg over denne grensen ved høstens valg, kan det bli en MDG-gruppe på 6-8 personer på Stortinget, mot en eneste i dag. Det vil være dårlig nytt både for Gelius og andre som ønsker seg mindre fanatisme og skremselspropaganda i landets nasjonalforsamling.