EUs Afghanistan-delegasjon fordømmer det de omtaler som et målrettet og forferdelig terrorangrep mot en jenteskole.
– Å angripe primært elever på en jenteskole, gjør dette til et angrep på Afghanistans framtid. På unge mennesker som er fast bestemt på å forbedre landet sitt, heter det i en Twitter- melding.
Ifølge innenriksdepartementets talsmann Tariq Arian er tallet på drepte sivile steget til 33.
En ikke navngitt sikkerhetstjenestemann sier til Reuters sent lørdag at tallet på drepte er steget til 55, mens 150 er såret.
Mange av ofrene er skoleelever i alderen 11 til 15 år, ifølge myndighetene.
Bomben gikk av lørdag ettermiddag mens jentene strømmet ut av Syed Al-Shahda-skolen, ifølge Naser Rahimi, en innbygger i området.
Taliban fordømmer angrepet og nekter for å stå bak. Gruppens talsmann Zabihullah Muhahid sier i en melding til pressen at bare IS kan være ansvarlig for slik en avskyelig forbrytelse.
Afghanistans president Ashraf Ghani gir imidlertid Taliban skylden for angrepet.
– Denne barbariske gruppen har ikke makt til å konfrontere sikkerhetsstyrkene på slagmarken, og går i stedet med brutalitet og barbari etter offentlige institusjoner og jenteskolen, sier Ghani i en uttalelse.
Angrepet skjedde i Dasht-e-Barchi vest i Kabul. Her er de fleste innbyggerne sjiamuslimer – en minoritet som IS’ afghanske fløy har erklært krig mot. Eksplosjonen skjedde mens mange var ute og handlet til id-feiringen neste uke. Høytiden markerer slutten på muslimenes hellige fastemåned ramadan.
Innbyggere i området forteller at eksplosjonen var øredøvende. Rahimi sier at han hørte tre eksplosjoner, men det er ingen offisiell bekreftelse på at flere bomber gikk av. Rahimi mener at kraften i eksplosjonen tilsier at dødstallet vil stige.
Nyhetsbyrået Reuters skriver at eksplosjonene ble forårsaket av en bilbombe og granater. Myndighetene etterforsker angrepet, men hadde lørdag kveld ikke offentliggjort noen detaljer.
– Jeg så mange blodige lik i støvet og røyken, mens noen av de sårede skrek i smerte, forteller Reza, som unnslapp eksplosjonen.
Ved et sykehus i området telte AP-journalister minst 20 lik etter angrepet. Titalls mennesker møtte fram for å gi blod. Andre sjekket om deres savnede familiemedlemmer står på listene som er hengt opp på veggen, og som viser drepte og sårede.
Den ytterliggående islamistgruppa IS har tidligere begått angrep mot den sjiamuslimske minoriteten i Afghanistan.
I fjor tok ekstremistgruppa på seg skylden for to angrep på utdanningsinstitusjoner der 50 mennesker ble drept, de fleste av dem studenter. Selv om IS ifølge regjeringen og amerikanske tjenestemenn er blitt svekket i Afghanistan, har gruppa trappet opp angrepene spesielt mot sjiamuslimer og kvinner som har jobb
Blant annet har IS sagt at det var de som sto bak målrettede drap på tre kvinnelige mediefolk øst i Afghanistan.
I mai i fjor gikk væpnede menn til angrep på et sykehus i Dasht-e-Barchi. 25 mennesker ble drept, blant dem 16 kvinner som nylig hadde født. Ingen gruppe tok på seg ansvaret for angrepet, og Afghanistans president Ashraf Ghani beskyldte både Taliban og IS for å stå bak.
Angrepet i Kabul lørdag skjer en drøy uke etter USA og Nato offisielt startet tilbaketrekningen av de gjenværende soldatene fra Afghanistan. Alle USAs gjenværende 2.500 soldater skal være ute innen 11. september, har USAs president Joe Biden lovet.
Samtidig er Taliban stadig på frammarsj. Den islamistiske afghanske opprørsbevegelsen kontrollerer helt eller delvis over halvparten av Afghanistan.