Den svenske regjeringen tok tirsdag ytterligere skritt mot å avskaffe presse- og ytringsfriheten i Sverige. Deres nye lovforslag tar sikte på å forby rasistiske organisasjoner, herunder «problematiske» frie medier.
Under en pressekonferanse tirsdag 4. mai presenterte justisminister Morgan Johansson rapporten (S) «Ett förbud mot rasistiska organisationer».
I rapporten skriver den oppnevnte komiteen at det er klare indikasjoner på at omfanget av organisert rasistisk forfølgelse har økt. Komiteen mener det skaper uro i samfunnet og på sikt kan føre til splittelse og dype motsetninger. På sikt risikerer det å true den ordenen og sikkerheten som skal herske i det svenske samfunnet, heter det i rapportens oppsummering.
Den 346 sider lange rapporten henviser til en rapport fra 2013 om voldelige og antidemokratiske meldinger på internett. Våldsbejakande och antidemokratiska budskap på internet peker på «alternative medier» som Fria Tider og daværende Avpixlat som «åpenbart rasistiske, fremmedfiendtlige og islamofobe».
«Alternativa medier och kommunikationsformer har historiskt spelat en viktig roll i mobiliseringen och utvecklingen av extrema rörelser på högerkanten», heter det i rapporten.
Johansson presiserte under pressekonferansen at rasistiske grupperinger har lettere for å finne hverandre og organisere seg og pekte på at sosiale medier har gjort det enklere å spre hat og trusler.
– Vi har ingen möjlighet att förbjuda och upplösa de här organisationerna. De kan driva tidningar och samla in pengar. De kan ha möten och demonstrationer, sa han.
Det nye lovforslaget vil innføre to nye forbrytelser innføres i straffeloven: Organisert rasisme og støtte til organisert rasisme.
Straffen for organisert rasisme vil være opptil to år i fengsel. Strafferammen for grovt organisert rasisme vil være fra seks måneder opp til fire års fengsel.
Ifølge forslaget er en rasistisk organisasjon en sammenslutning av personer som gjennom kriminalitet forfølger en etnisk gruppe på grunnlag av etnisk opprinnelse, hudfarge eller rase. Bare meningene som er uttrykt i alternative medier kan således være tilstrekkelig for et forbud – hvis meningene utgjør et meningsbrudd, skriver Fria Tider.
Planen er at den nye loven skal tre i kraft 1. juli neste år, kort tid før det svenske valget.