Rasmus Hansson, tidligere talsperson for Miljøpartiet de grønne (MDG), mener klimaendringer og «rovdrift på naturen» gir oss flere pandemier.
– Absurd, svarer Sp-leder Vedum.
Hansson kom med påstandene i et utspill på Facebook.
Mens vi sitter å diskuterer hvor mange munnbind vi har på lager og hvilke vaksiner som funker, glemmer vi naturen.
Raseringen av naturen er en av de viktige årsakene til at vi nettopp får slike pandemier som korona- og vi må slutte med symptombehandling.
Denne pandemien skyldes i stor grad avskoging, klimaendringer, og befolkningsvekst.
Politikere må ta grep om utgangspunktet for koronapandemien – nemlig vår rovdrift på naturen.
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum hisser seg opp over innlegget.
– Det nærmer seg helt virkelighetsfjerne teorier. Nå er det på tide å roe seg ned, sier han til Nettavisen.
Det var ikke dieselbiler som forårsaket Svartedauden, som drepte en stor andel av Europas befolkning, påpeker Vedum.
– Spanskesjuken var for 100 år siden i Norge og den takla vi ikke noe bedre enn vi takler koronaen i dag. Det blir en helt absurd kobling.
Mer reising og økt folketetthet er bedre forklaringer, mener Vedum, som mener MDG bør forholde seg til virkeligheten.
– Rovdyr og skogvern er reelle saker. Det samme er debatten rundt utvinning av olje og gass. Men å koble de sakene opp mot pandemien er det ikke noe belegg for.
Pandemiforsker Svenn-Erik Mamelund bekrefter ingen av teoriene.
– Teorien er jo at den økte globaliseringen, mer reising og klimaendringer vil føre til at pandemier kommer oftere. Men hvis det stemmer, forstår jeg ikke hvorfor de hadde tre-fire pandemier per århundre på 1500-, 1600-, og 1700-tallet også, i en tid hvor forbruket, folketallet, antall byer og reiseaktiviteten var mye lavere enn nå.
Men Hansson står på sitt, og ber oss lytte til FN, som sier at naturinngrep øker risikoen for pandemier. Han anbefaler at Vedum leser rapporten fra FNs naturpanel, som konkluderer med en sammenheng mellom naturforbruk og fare for pandemier.
– Vedum og Senterpartiet må slutte å tro at det er farlig å ta vare på natur. Det er dundrende faglig enighet om at det fra nå vil være både nødvendig og lønnsomt å behandle natur mye bedre enn vi er vant til, sier Hansson.
– Og han kunne skrudd av autopiloten sin og holdt dieselbiler og hedmarkinger utenfor, ettersom jeg ikke sier et ord om det, legger han til.
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!