Den tyske Forbundsdagen har stemt for å gi regjeringen myndighet til å innføre strenge koronarestriksjoner, en oppgave om vanligvis ligger hos delstatene.

Forslaget, som omtales som en nødbrems, er omstridt nettopp fordi det flytter beslutningsmyndighet til den føderale regjeringen. Rundt 8.000 demonstranter deltok i protester i Berling mens saken ble behandlet i Forbundsdagen.

Demonstrantene holdt ikke nødvendig avstand, og mange av dem brukte ikke munnbind, slik det er påbud om på offentlige steder, sa politiet i den tyske hovedstaden da de brøt opp protesten.

Demonstrantene ropte slagord som «Fred, frihet, nei til diktatur» og «Vi er folket». Over 40 personer er innbrakt for ikke å følge koronareglene.

Mer makt til Merkel
Noen har gått så langt som å kalle lovforslaget grunnlovsstridig. Muligheten til å innføre portforbud er tung å svelge for mange i et land som fortsatt bærer på minnene om totalitære regimer på 1900-tallet som innskrenket folks frihet og spionerte på egne borgere.

Samtidig stemte altså landets folkevalgt for å gi regjeringen fullmakt til å fastsette restriksjoner i kampen mot pandemien. Den såkalte nødbremsen åpner for strenge tiltak, og statsminister Angela Merkel kan blant annet stenge skoler og innføre portforbud om natten i områder med mye smitte.

Dragkamp
Tyskland er inne i sin tredje pandemibølge, og målet med den omstridte loven er å gjøre slutt på den politiske dragkampen mellom den føderale regjeringen og de 16 delstatene, som vanligvis styrer helsetiltakene.

Tirsdag var det bare én delstat som hadde så lite smitte – under 100 per 100.000 innbyggere den siste uken – at regjeringen ikke kunne gitt ordre om nedstenging. Seks av de seksten lå over 165 smittede per 100.000, som er grensen for når regjeringen skal kunne stenge skolene og pålegge dem å drive fjernundervisning.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.