Dette synet møtte folkene fra PST da de lettet på overmadrassen hjemme hos den 32-årige syreren: 390.000 kroner i sedler av forskjellige valører. PST mener pengene skulle gå til å finansiere terrororganisasjonen IS eller personer tilknyttet IS. Foto: PST
OSLO TINGRETT: PST fant 390.000 kroner i madrassen hans – i retten hevdet syreren at han levde på hermetisk tunfisk og tørt brød for å spare penger han skulle sende til familien i Syria.
Den 32-årige syreren forklarte seg i Oslo tingrett onsdag. Han hevder han kun har overført penger til familiemedlemmer og venner i Syria. Og venners venner. Forøvrig var han påfallende uvitende om mye av det han ble spurt om rundt pengeoverføringene.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener han har utført banktjenester, betalingsformidling, for minst 30 personer uten konsesjon. Minst 450.000 kroner skal ha blitt ført ut av landet, og ifølge politiet formidlet han minst fire millioner kroner til mottakere i utlandet, blant annet i Syria.
PST mener syreren samarbeidet med en 44-åring, som er tiltalt i samme sak, om å samle inn og sende penger til et medlem av terrororganisasjonen Islamsk stat.
Selv forklarte han at han hadde sendt «nesten 500.000 kroner» til Syria. Konfrontert med at han hadde sagt 300.000 i avhør, sa han at det var 300.000 til familie, og 300.000 til venner.
Aktor statsadvokat Frederik Ranke ved Det nasjonale statsadvokatembetet spurte om de 390.000 kronene som ble funnet i 32-åringens madrass. Pengene skulle til Syria, via en venn i Tyskland, forklarte syreren.
– Du fortalte i avhør at du sparte litt, hadde du noen metode for å spare opp penger?
Han forteller at han hadde 28.000 i inntekt fra jobben på Rema. 10.000 gikk til faste utgifter, og han hadde da 18.000 igjen.
– Jeg spiste lite. Ikke noe mye.
– Er det sånn at du klarte deg på lite penger, er det riktig at du klarte deg på en krone dagen?
– Jeg var i Dombås, og det kom masse tilbud. Det var én krone for et grovbrød. Jeg handlet en tuna og en grovbrød hver dag.
– Hvor lenge holdt du på – det blir kanskje to kroner dagen, da – med brød og tunfisk?
– Det var bare eksempel om tilbud, det var i Dombås. Jeg var ikke interessant med mat, jeg kan ikke lage mat, alle vet det, sa 32-åringen.
Han sparte mye sa han, men presiserte at han ikke klarte seg på én krone hver dag, men at det stort sett var slik han levde i de ti månedene han bodde på Dombås.
32-åringen er syrisk statsborger, farmasøyt, og kom til Norge i 2014. Han er høflig mot rettens aktører og virker intelligent, men snakker høyt og bruker mange ord, noen ganger en endeløs talestrøm med mange gjentagelser. Han har en høy, insisterende stemme.
På spørsmål fra Ranke forteller han at han er sunni-muslim. Han praktiserer «som en vanlig muslim», sier han.
– Det er flere lovskoler i islam, følger du en spesiell retning?
– Nei. Jeg hater konflikter. Jeg hater sektene.
Ranke spør ham om salafisme, men syreren svarer at han ikke vet hva det er. Jabhat al-Nusra, derimot, har han hørt om. Det er «ikke bra», sier han.
Aktor lurer også på hvilke undersøkelser han gjorde før han sendte pengene.
– Syria er jo rammet av borgerkrig, og terrorgrupper som ISIL og al-Nusra opererte i landet. Har du noengang fryktet at pengene du sendte kunne gå til terrorister?
– Jeg har ikke gjort undersøkelser. Når jeg sender penger til familien min. Familien min er i området, de har aldri tatt kontroll med ISIL. De kom aldri til familien min.
– Jeg forstår at faren din ikke er terrorist. Ariha er en by jeg kjenner til fra en annen sak jeg hadde mot en libanesisk Nusra-kommandant (Fadi Bassam Alajami, som i fjor ble dømt til 11,5 års fengsel i Høyesterett, red. anm.). Ariha, din hjemby, den falt vel under Nusras kontroll i 2015, og var, som resten av Idlib, under Nusras kontroll i flere år. Du hadde vel kontakt med familien din i Ariha, og når det er venners venner som skal sende penger nedover, gjorde du da virkelig ingen undersøkelser når de du sendte penger til plutselig bodde i en landsby, akkurat som din egen familie, som var under Nusra-koalisjonens kontroll? Sjekket du ikke slike ting?
32-åringens svar er noe forvirrende på et stotrende norsk, men han benekter at al-Nusra hadde kontroll «i hele området mitt».
– Du sa at din tyske venn kom til Norge for å hente pengene. Hvorfor gjorde han det? Hvorfor kunne du ikke sende dem på vanlig måte til Tyskland? spurte dommer Kim Heger.
– Hvordan jeg skal gjøre det? Jeg vet ikke… jeg kjenner ikke hvordan jeg skal gjøre det. Jeg har ikke tid. Han hjelper meg, han gjør hva han vil. Han kom og hentet penger, det er greit for meg. Det er litt for langt å reise for meg, så han kom.
– Det er jo ikke noe lettere for deg og ham at han kommer her og henter pengene enn at du sender pengene på vanlig måte til Tyskland?
– Familien min fikk penger i Syria.
– Jeg skjønner det, men nå snakker jeg bare…
– Men han har penger i Norge. Hva han gjør videre med de pengene, jeg vet ikke. Hvis han kom og kjøpe noe her, handle her, jeg vet ikke. Han bare kom og fikk disse penger.
– Det er jo ikke noe mer å kjøpe her, enn hva du får i Tyskland, så jeg skjønner ikke: hvorfor kom han hit for å hente penger? Syns du det var litt rart?
– Nei, det var ikke noe spesielt med det.
– Men hvor mye tok han med seg tilbake, for eksempel, på en tur til Tyskland?
– Det varierer.
– Kunne det være 50.000, for eksempel?
– Første gang var det nesten 100.000.
– Hvordan gjorde han det, når han skulle reise, vet du det?
– Nei, dessverre. Jeg har ikke spurt ham.
– Reiste han med fly eller bil?
– Som jeg husker kom han en gang med fly, og en gang med buss.
– Men du vet ikke hvordan han reiste fra Norge til Tyskland?
– Nei. Jeg vet ikke hvordan penger går videre fra Tyskland til Syria.
– Akkurat nå var jeg mest opptatt av hvordan pengene gikk fra deg til Tyskland.
– Jeg vet ikke hva han gjør videre med disse penger.
– Men synes du det var litt rart at han kom og hentet 100.000 i cash og tok med til Tyskland?
– Jeg vet ikke hvis han dro tilbake til Tyskland. Han er flink med å drive jobben hans. Han har penger, familien hans er rike i Syria…
– Jo, jo, men det var ikke det jeg spurte om.
– Hvis jeg tenker på… Det har jeg ikke tenket på, hvordan han skal dra, hvordan han gjør det. Det er ikke min sak, det er hans sak nå. Han hjalp meg, jeg takker han veldig mye at han hjalp meg, og ferdig.
Aktor Ranke overtar:
– Det er ikke lov til å ta med mer enn 25.000 kroner i cash ut av Norge, var du ikke redd at han kunne bli stoppet i tollen og fratatt alle pengene du hadde spart opp på å leve på tunfisk og tørt brød?
– De pengene jeg sparte fikk familien min, ferdig med det. Jeg var ikke redd for at pengene skal gå til gata. Jeg vet ikke hva han gjør videre, det er ikke min jobb, jeg spurte ikke om det. Han hjelpte meg, takk til han. Ferdig.
Nekter straffskyld
32-åringen nekter straffskyld.
– Min klient erkjenner ikke straffskyld for noen av tiltalepostene, men vi forstår at de to anklagene henger sammen med hverandre. Det er også viktig for oss å presisere at han bare er tiltalt for medvirkning til terrorfinansiering og ikke direkte er knyttet til handlingen, sier mannens forsvarer Javeed Shah til Nettavisen.
Han visste ikke hvem som sørget for at pengene kom til Syria, sier Shah. På spørsmål om det er troverdig at han har sendt store pengebeløp til fremmede, svarer han slik:
– Det er vanlig at det sendes penger til Syria for å hjelpe familie og venner som sliter etter mange år med borgerkrig og invasjon fra IS. Offentlige betalingssystemer fungerer ikke og det gjøres på alternative måter. Da er man avhengig av å få hjelp fra venner og andre for at pengene skal komme frem, sier forsvareren.
Pengene under madrassen skyldes at klienten «har en hektisk hverdag med skole og jobb», ifølge Shah.
– Når han har hatt penger og kommet hjem har han bare lagt dem under madrassen og lagt seg til å sove. Det har ikke vært noe system, men bare en form for oppbevaring, sier Shah.