Den svenske regjeringen vil videreføre flere innstramminger i innvandringspolitikken som ble innført midlertidig i 2016.
Et forslag til ny innvandringslov ble lagt fram torsdag. Et viktig punkt er at det i første omgang kun skal gis midlertidig opphold til flyktninger som innvilges asyl.
Dette er i tråd med det som har vært hovedpraksisen siden 2016. Men de midlertidig oppholdstillatelsene skulle i utgangspunktet være en midlertidig ordning i etterkant av den såkalte migrantkrisen.
Stiller krav
Etter tre år kan flyktningene søke om permanent oppholdstillatelse. I henhold til lovforslaget må de imidlertid oppfylle krav om svenskkunnskaper, evne til å forsørge seg selv og kunnskap om det svenske samfunnet. Søkerens rulleblad vil også bli sjekket.
– Utlendingsloven vil sikre at vi ligger på linje med andre EU-land, sier justisminister Morgan Johansson fra Socialdemokraterna.
Han mener også at loven vil bidra til at Sverige ikke igjen havner i samme situasjon som i 2015. Da tok landet imot 160.000 asylsøkere, delvis som følge av liberal innvandringspolitikk. Antallet var det høyeste per innbygger av alle EU-landene.
– Amnesti
Det nye lovforslaget har fått kritikk fra partier både på høyre- og venstresiden. Både Moderaterna og høyrepopulistiske Sverigedemokraterna mener forslaget i praksis gir amnesti til mange unge enslige asylsøkere med avslag på søknadene.
Morgan Johansson tror likevel at forslaget vil få flertall i Riksdagen.
– Det er avbalansert, langsiktig holdbart og kommer etter min vurdering til å gå gjennom i Riksdagen, sier justisministeren.