Fransk politi utenfor Notre-Dame-kirken i Nice den 29. oktober 2020. Foto: Alexis Gilli / AP / NTB.
Redaktør for den politiske bloggen Uriasposten, Kim Møller, er tiltalt for å ha delt et usensurert bilde av et av drapsofrene for terrorangrepet i Nice 29. oktober 2020.
Bildet av den 60 år gamle døde kvinnen som lå på kirkegulvet i en blodpøl, ble delt på bloggen dagen etter terrorangrepet fant sted. Kvinnen var ett av tre ofre for terroren, som ble utført av en 21-åring islamist.
Den 49 år gamle bloggeren er siktet etter straffelovens paragraf 264 d, som omhandler uberettiget gjengivelse av bilder, skriver Berlingske. Møller risikerer opp til tre års fengsel, til tross for at strafferammen for lovbruddet han er tiltalt for normalt gir opp til et halvt års fengsel.
«Som udgangspunkt er strafferammen op til et halvt års fængsel, men i Kim Møllers tilfælde går tiltalen på stk. 2, der handler om særligt skærpende omstændigheder. Her er strafferammen op til tre års fængsel.»
Saken kommer i kjølvannet av flere andre straffesaker, som den siste tiden har fyrt opp debatten om ytringsfrihet i Danmark.
En 29 år gammel kvinne ble nylig anholdt og siktet for trusler mot Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Kvinnen hadde lastet opp et bilde av en brennende dukke med et skilt rundt halsen, hvor det stor «hun må og skal avlives», til Facebook. Saken er nå henlagt. De tre andre personene som er siktet for selve «dukkebrannen» er løslatt, men fremdeles siktet i saken.
En annen kvinne ble dømt til to års fengsel for å ha «oppildnet til vold» ved en demonstrasjon mot koronarestriksjoner i København i januar, hvor hun holdt appell. I appellen oppfordret kvinnen tilskuerne til å «smadre byen på en ikke-voldelig måte». Kvinnens budskap var fredelig, men hun ble dømt for oppfordring til vold og gitt dobbel fengselsstraff.
Dommen omtales som unik i dansk rettshistorie, da retten fulgte aktors påstand om å ta i bruk en særskilt paragraf som gir mulighet til å gi dobbel straff dersom lovovertredelsen har sammenheng med koronapandemien.
«Der sker nogle ting i de her år, som var helt usandsynligt for nogle år siden» sier Kim Møller.
I 2019 ble den danske bloggeren Steen Raaschou vekket klokken 6.30 på morgenen av seks politibetjenter som la ham i jern og beslagla alle PC-ene hans. Han ble arrestert for å ha delt videoen av drapet på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i Marokko.
Norsk ytringsfrihet
Likesom i Danmark har Norge også flere saker vedrørende «hatkriminalitet» de siste årene. Den 2. april meldte NTB om en kraftig økning i anmeldt hatkriminalitet.
«Norsk politi hadde i fjor en økning i antall anmeldelser som dreide seg om hatkriminalitet på 22 prosent. På fire år har økningen mer enn doblet seg», skriver NTB.
Ifølge NTB utgjør 40 prosent av anmeldelsene hatytringer, 19 prosent omhandler kroppskrenkelse og 8 prosent av sakene dreier seg om trusler.
Norsk politi har egen enhet for hatkriminalitet og oppfordrer til å melde ifra om hatefulle ytringer på nett. I regjeringens handlingsplan mot
diskriminering av og hat mot muslimer, ønskes det at politiet skal fokusere på og registrere kriminalitet med hatmotiv mot muslimer.
«Politiet skal særskilt registrere kriminalitet med hatmotiv mot muslimer, foreslår regjeringen. Dette vil gjøre det mulig å utarbeide en statistikk som viser omfang og fordommer mot muslimer. Det vil også gi grunnlag for mer kvalitativ kunnskap om hva anmeldelsene består i.»
I 2020 åpnet politet etterforskning i flere tilfeller der det var hengt opp Muhammed-karikaturer på offentlige plasser, i kjølvannet av flere terrorangrep utført av islamister på europeisk jord. Det fikk debatten om ytringsfrihet til å eksplodere. Politiet i Kongsberg måtte beklage seg etter at de møtte opp hos en familiefar og påla han å fjerne karikaturene han hadde hengt opp, uten at de hadde hjemmel for å pålegge mannen noe som helst.
I februar 2020 ble to menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer.
Den 3. april i år ble en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer mot innvandrerungdom på T-banen i Oslo. Saken skal opp for retten onsdag.