Demonstranter fyrer av et brannapparat mot tåregassen i Yangon, Myanmar. Foto: AP/NTB
Under et møte i Sikkerhetsrådet onsdag gikk Kina imot sanksjoner mot Myanmars junta. Sanksjoner vil virke kontraproduktivt og hindre en fredelig overgang til sivilt styre, hevdet Kina. Myanmar er langt fra fredelig. Over 500 demonstranter er skutt og drept. Norge er blant landene som ønsker målrettede sanksjoner.
Bakgrunnen for møtet var at rådet ble orientert av FNs spesialutsending til Myanmar, Christine Schraner Burgener. Hun frykter borgerkrig.
Det har lenge vært mistanke om at Kina holder en beskyttende hånd over juntaen. Onsdag kom den frem:
Kina mener sanksjoner er feil vei å gå. I stedet ønsker Beijing demokratisk overgang i Myanmar.
– Kina håper at Myanmar kan gjenopprette fred, stabilitet og konstitusjonell orden så fort som mulig, og fortsette med stødig fremgang mot demokratisk overgang, sa Kinas FN-ambassadør Zhang Jun på møtet.
Økonomisk press vil bare føre til økt spenningsnivå og mer konfrontasjon, noe som kan komplisere situasjonen ytterligere, og er derfor ikke et konstruktivt tiltak, forklarte han.
– Å opprettholde fred og stabilitet i Myanmar er til verdenssamfunnets felles beste. Hvis Myanmar skulle falle inn i langvarig turbulens, kommer det til å bli en katastrofe for Myanmar og regionen som helhet, sa Zhang.
Burgener var åpen for dialog med juntaen, men sa at tiden er i ferd med å renne ut.
– Dersom vi venter til de er klare for dette, vil situasjonen på bakken bli stadig verre. Et blodbad er nært forestående, sa hun i Sikkerhetsrådet.
– Mekling krever dialog, men militæret i landet har stengt dørene for det meste av verden, sa hun.
Lørdag ble trolig over 100 mennesker drept av sikkerhetsstyrkene, noe som gjorde dette til den antatt blodigste dagen siden kuppet.
– Militærets ondskap er for alvorlig, og mange væpnede etniske krigere inntar klare stillinger i opposisjon til det, noe som øker sannsynligheten for en borgerkrig av ukjent omfang, sa Burgener.
– Å ikke klare å hindre ytterligere eskalering av grusomhetene kommer til å koste verden mye mer på lang sikt enn det vil gjøre å investere i forebygging nå, spesielt for Myanmars naboland og regionen, sa Burgener. (NTB)
Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.