Koronatest­stasjonen på Rommen i bydel Stovner i Oslo. Viser dette bildet smittevern­relevante forskjeller? Foto: Torstein Bøe / NTB.

Smittetrykket i Norge er svært ujevnt fordelt, sier smittevern­overlege i Folkehelse­instituttet (FHI) Preben Aavitsland til VG.

Et ustabilt totalbilde med litt avtagende samlede tall skjuler vilt forskjellige situasjoner lokalt. Aavitsland mener kommunene kan klassifiseres på tre måter:

  • Kommuner med langvarig, utbredt epidemi
  • Kommuner med aktuelle utbrudd
  • Kommuner med ingen eller få sporadiske tilfeller

Det gir derfor ikke mening å håndtere alle delene av landet på samme måte, fastslår FHI-toppen.

Mesteparten av smitten, hele 80 prosent, er konsentrert på få geografiske områder:

– Enkelte områder på Østlandet, som bydeler i Oslo og Drammen, har smittetrykk på høyde med de verste landene i Europa. Samtidig har de fleste steder i Norge nesten ingen tilfeller.

Kommunene det er tale om, er i praksis hovedstads­regionen:

I denne kategorien finner vi Oslo og flere kommuner på det sentrale Østlandet; blant annet Halden, Sarpsborg, Fredrikstad, Moss, Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen, Nordre Follo, Bærum og Drammen.

Mange har i den senere tid pekt på at importsmitten spiller en stor rolle for smitte­utviklingen i Norge. Blant innvandrer­befolkningen er det flere som reiser til sine opphavsland, der koronasmitten kan være langt vanligere enn i Norge.

Kommunene som nevnes spesielt, ligger da også, med kun ett unntak, svært høyt på listen over kommuner med stor ikke-vestlig innvandrer­befolkning.

Andelen ikke-vestlige er i Oslo og Lørenskog 19,5 prosent (nr. 1 og 2), Drammen 15,6 prosent (nr. 3), Lillestrøm 15,2 prosent (nr. 4), Rælingen 14,9 prosent (nr. 5), Moss 10,5 prosent (nr. 8), Fredrikstad 10,1 prosent (nr. 10), Bærum 9,7 prosent (nr. 14), Sarpsborg 9,6 prosent (nr. 15), Nordre Follo 8,9 prosent (nr. 22) og Halden 6,3 prosent (nr. 76).

Aavitsland ønsker formodentlig å leve lenge i landet, og unngår derfor å vise til konklusjonen som nylig ble trukket i Tidsskriftet for Den norske legeforening: Kulturell/etnisk bakgrunn er en faktor i smitte­spredningen.

Faktum er at mange forsakelser som folk gjør landet rundt, ikke bare er unødvendige og på flere måter skadelige, de er også langt på vei bortkastede, fordi andre, kulturelt betingede holdninger til smittevern hos mange ikke-vestlige skaper nye utbrudd som rammer alle så lenge de møtes med generelle tiltak.

Aavitsland ser imidlertid ut til å skjønne at det kanskje er best om man ikke irriterer Distrikts-Norge unødig på grunn av Det nye Norges utenlandsreiser.

Men oppmykning i periferien må ledsages av en innstramning i problemområdene.

I noen av de «verste landene i Europa» som FHI-toppen viser til, og som det er greit å snakke nedsettende om, finnes det forbud mot å forlate egen kommune eller egen region uten en god og dokumenterbar grunn. Kanskje det var på tide å innføre noe slikt for Oslo og omegn?

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.