To av de seks medlemmene av en offisiell ekspertkommisjon om «antimuslimsk rasisme» som i februar ble nedsatt av den tyske delstaten Berlin, har hatt verv i eller forbindelser til organisasjoner Tysklands sikkerhetstjeneste anser som islamistiske.
Det går frem av undersøkelser gjennomført av Die Welt.
Mohamad Hajjaj og Lydia Nofal har begge lederposisjoner i islamforbundet Inssan, som har mottatt 1,3 millioner euro i statsstøtte, og begge er medlemmer av SPDs arbeidsgruppe for muslimske sosialdemokrater. Og nylig ble de altså med i ekspertkommisjonen i Berlin, som i 2022 skal legge frem sine anbefalinger om hvordan antimuslimske holdninger kan bekjempes.
Hajjaj har imidlertid vært aktiv og hatt verv i organisasjoner som den tyske innenlandske sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz har klassifisert som islamistiske. En av disse er Palästinensische Gemeinschaft in Deutschland (PGD), som støtter Hamas og ifølge Verfassungsschutz representerer terrororganisasjonen i Tyskland.
Overfor Die Welt benekter Hajjaj at han har vært med i PGD, men fotobevis knytter ham til en demonstrasjon i 2014 som er omtalt på PGDs Facebook-side. Den tyske avisen har også dokumentert at Hajjaj er aktiv i organisasjonen Teiba-Kulturzentrum, som ifølge sikkerhetstjenesten er islamistisk og står i forbindelse med Det muslimske brorskapet.
Lydia Nofal har derimot en dobbeltspillende brobyggerrolle mellom storsamfunnet og Brorskapet, sier den tyske islamismeeksperten Sigrid Herrmann-Marschall. Om Inssan sier hun at organisasjonens betydning «ikke kan overvurderes».
Også Inssan som organisasjon har vekket interesse hos Verfassungsschutz, som har hatt islamforbundet i søkelyset i tidligere år på grunn av tette forbindelser til Brorskapet i tiden 2007–2009. Senere har individuelle medlemmer av Inssan hatt forbindelser til Islamische Kultur- und Erziehungszentrum Berlin (IKEZ), som i henhold til sikkerhetstjenesten er et møtested for Hamas-tilhengere.
Inssan er med i muslimenes sentralråd i Berlin, var med på å grunnlegge Claim-alliansen mot islam- og muslimfiendtlighet, og driver mentorprosjekter blant flyktninger i Tyskland, opplyser Die Welt.
Det muslimske brorskapet har som metode å fungere som nettverksorganisasjon, og øver innflytelse på samfunnet i egenskap via andre organisasjoner som tilhører Brorskapets nettverk uten at det er erklært eller offisielt, påviser Johan Westerholm i sin bok «Islamismen i Sverige».
Kjøp boken fra Document Forlag!