Det er et betydelig innslag av katolikker i befolkningen i nordøst og folk søker tilflukt i kirkene. Foto: Tsvangiray/AP/NTB
Det nordlige Mosambik er ved å bli destabilisert av jihadistgruppe Al-Shabab, samme navn som i Somalia, men ellers del av «internasjonal jihad». Et dårlig tegn er at Afrikas største gassanlegg ligger i provinsen Cabo Delgado. Franske Total er hovedeier og de har evakuerte tusenvis av arbeidere den senere tid pga den usikre situasjonen. At dette ikke er dårlige nerver viser situasjonen i byen Palma. Den skal være smadret av jihadister som holder 180 arbeidere fanget på et hotell i byen. Blant dem utlendinger. Foreløpig har de sittet omringet i tre dager.
Det er et kaotisk bilde som tegnes av myndigheter som har mistet kontrollen til jihadister. «Opprøret» i Mosambik har spredt seg og øker i omfang.
Angrepet startet onsdag. Lokalbefolkningen flyktet inn i skogen og arbeiderne, dvs tilreisende, flyktet inn på hotellet.
Gassanlegget ligger på Alfungi-halvøya like i nærheten.
– Nesten hele byen er ødelagt. Mange er døde, sa en av dem som jobber på gassanlegget fredag kveld. Ifølge det lokale nyhetsnettstedet Pinnacle News skal minst 21 soldater og mange sivile være drept i angrepet.
Human Rights Watch sier angriperne hører til en gruppe kjent som Al-Shabab, som ikke har noen kjent tilknytning til gruppen med samme navn som opererer i Somalia.
– Flere vitner sier til Human Rights Watch at de så lik i gatene og innbyggere som flyktet etter at Al-Shabab skjøt vilkårlig mot folk og bygninger, sier menneskerettighetsgruppen i en uttalelse.
Den sørafrikanske nyhetsnettsiden News24 melder at en sørafrikansk borger er blant de drepte.
Det er også kommet ubekreftede meldinger om kapring av to fartøy utenfor Palma.
En annen innestengt arbeider, som jobber for en underleverandør til den franske olje- og gassgiganten Total, sier at et helikopter fløy over hotellet for å prøve å finne en trygg måte å evakuere arbeiderne på.
Stort prosjekt
Det franske oljeselskapet Total har investert store beløp i utvinning av flytende naturgass (LNG) i Cabo Delgado, men evakuerte tidligere i år flere tusen ansatte som følge av sikkerhetssituasjonen.
Total er den største eieren av det som er det største gassprosjektet i Afrika. Seks andre internasjonale selskaper, inkludert ExxonMobil, har også prosjekter i området.
Militante islamister som sverger troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS, har angrepet landsbyer og byer i provinsen og tvunget nærmere 700.000 på flukt. Minst 2.600 personer er drept i voldshandlingene i området, ifølge oversikten til Armed Conflict Location and Event Data (ACLED). (NTB)