Reaksjonen i Lahore på frikjennelsen av Asia Bibi.
Lovløshet og vold fortsetter i Pakistan, tross visse lyspunkter.
Punjab-området, hvor storbyen Lahore er det administrative senter, avviker ikke. I regionen som har rekruttert de fleste «norsk-pakistanere» etter 1970, er voldshandlinger legio. NTB meldte nylig at to menn er dømt til døden for å ha voldtatt en kvinne foran barna hennes.
Voldtekten fant sted i september i fjor – på en motorvei (!) i nærheten av Lahore. Den ulykkelige kvinnen hadde vært nødt til å stanse bilen, som var tom for bensin. To menn var straks rede til å gi henne en temmelig spesiell form for «hjelp». Rettssaken mot de to har pågått i seks måneder – inne i fengselet i Lahore.
Rasende reaksjoner
Lyspunktene i denne saken er en åpenbart grundig rettergang, men enda mer de rasende reaksjoner saken har utløst i befolkningen etter at den ble kjent. Ifølge meldingen fra NTB ble raseriet forsterket da en politisjef la skylden på kvinnen, fordi hun hadde kjørt bil om natten – «uten mannlig følge!»
Henrettelse etter
14 år i fengsel!
Det tilhører historien at de to domfelte ikke bare skal henrettes. Man kan undres på hva norske rettskyndige sier til følgende – pakistanske – domsslutning: Voldtektsmennene må sone fjorten år i fengsel, innen henrettelsen finner sted. For de av oss som fremdeles har levedager i 2035 vil det være spennende å se hvorvidt dødsdommen da vil bli fullbyrdet eller ikke.
NTB skriver at det er svært sjelden noen blir dømt for voldtekt i Pakistan, og dette var første gang noen er dømt til døden for gruppevoldtekt. Ikke helt forbausende. Det bør vel heller ikke forbause noen, dersom det skulle bli fastslått at gruppevoldtekt slett ikke bare er noe som forekommer i Skandinavia.
Saken mot Asia Bibi
Pakistansk rettspraksis har de siste årene vært oppe til internasjonal gjennomlysning, etter at den kristne firebarnsmoren Asia Bibi fikk fengselsstraff for å ha fornærmet profeten Muhammed, og for å ha tillatt seg å benytte «de troende»s drikkevannskilde. Hun hadde nektet å adlyde «de troende»s påbud om å holde fingrene vekk fra vannet deres.
Hennes skjebne var etter dette dødsdom og et fengselsopphold som varte i ni år. Hele perioden i fengsel – i et skittent fangehull frem til høsten 2018 – hadde hun dødstrusselen hengende over seg. Da omgjorde Pakistans høyesterett dommen. Asia Bibi ble løslatt. I mai 2019 forlot hun Pakistan med sine barn og befinner seg nå i Canada.
Egentlig heter hun Aasiya Noreen, femti år gammel. Hun ble født i Sheikhupura District i Punjab, eller det «norsk-pakistanske» området, som noen kaller det.
Løslatelsen utløste voldsomme opptøyer
Hennes advokat, Saif Malook, er blitt truet på livet som følge av sin medvirkning i rettssaken. Etter løslatelsen av Asia i 2018 var folket også rasende, men det var på grunn av at de mente hun likevel var skyldig i blasfemi, slik dommen mot henne gikk ut på. Løslatelsen utløste opptøyer, og både skoler, butikker og veier ble holdt stengt. Politi og soldater ble utplassert for å beskytte offentlige bygninger. Demonstrantene var sterkt uenige i høyesteretts frikjennelse.
Asia er i dag i antatt sikkerhet med sine barn i Canada. Og raseriet blant folk etter høstens gruppevoldtekt ved Lahore retter seg ikke mot en kvinne, men mot kriminelle menn.
Det er jo oppløftende.
Imran Khan – en reddende engel?
Sent i Asia Bibis niårige fengselsopphold ble cricketstjernen Imran Khan valgt som ny statsminister i Pakistan. Det het seg i internasjonale medier at han som ny statssjef kom som en reddende engel, dersom da slike finnes i islam. Nå skulle det bli orden overalt –og skikk på økonomien. Norske muslimer uttrykte sterk tro på dette.
Hvis dommen mot voldtektsmenn i Punjab – og løslatelsen av Asia Bibi – er uttrykk for holdninger og tankekraft på et nytt spor, er det «von i hangande snøre».
Ellers ikke.