Utbruddet finner sted nær Fagradalsfjall, i et vulkansystem som ikke har hatt utbrudd siden 1100-tallet.
Et vulkanutbrudd har startet ved Fagradalsfjall nær Islands hovedstad Reykjavik. Det er ingen umiddelbar fare for folk, men all flytrafikk er innstilt.
Utbruddet startet sent fredag kveld og ligger om lag 40 kilometer sørvest for hovedstaden. Bilder viser en rødfarget sky som lyser opp nattehimmelen, synlig flere kilometer unna.
– Ifølge foreløpige opplysninger, er sprekkdannelsen om lag 200 meter lang, heter det i en uttalelse fra det meteorologiske instituttet.
Alle flygninger til og fra Keflavik er innstilt, melder Reuters.
– Et vulkanutbrudd har startet i Fagradalsfjall. Rødt nivå er innført for flytrafikken, men det er svært små utslag å finne på seismometrene, opplyser instituttet, som overvåker den seismiske aktiviteten.
Umiddelbart er det ingen risiko for at utbruddet vil utgjøre noen fare, ifølge instituttet, som fikk den første bekreftelsen på utbruddet klokken 21.40.
Et helikopter fra kystvakten med to forskere om bord ble sendt til området for å foreta en befaring, skriver Morgunbladid.
Skuelystne bes holde seg unna.
– Alle de største veiene i området er blitt stengt slik at folk ikke kommer for nær. Det er viktig at folk holder seg i ro de første timene for å se hvordan dette utvikler seg videre, sier Davíð Már Bjarnason i redningstjenesten til avisen.
Første gang på 900 år
Vulkanutbruddet er nær Fagradalsfjall og Keilir – to fjell som ligger i Krýsuvík-området – et vulkansystem uten noen sentral vulkan og hvor det ikke har vært utbrudd siden 1100-tallet. Det siste utbruddet på Reykjanes-halvøya var i år 1240.
Fagradalsfjall ligger ikke langt unna Den blå lagune. Det var på forhånd ventet at dersom et utbrudd kom til å finne sted, så ville det skje i en seismisk sprekk mellom Fagradalsfjall og Keilir-fjellet.
Dette er et månelignende landskap og er et ubebodd område. Et utbrudd anses derfor ikke å være noen trussel for folks liv.
50.000 jordskjelv
Vulkanutbrudd i dette området kalles effusive, det vil si at lava strømmer jevnt ut fra bakken, i motsetning til eksplosive utbrudd der vulkaner spyr askeskyer høyt opp i luften.
Det vil trolig dreie seg om et begrenset lavautbrudd og med relativt lite aske, opplyste geofysiker Páll Einarsson ved universitetet på Island til AFP tidligere denne måneden.
24. februar ble det målt et jordskjelv med styrke på 5,7 i området. Siden har det blitt registrert mer enn 50.000 små skjelv, det høyeste antallet siden digitale registreringer startet i 1991.
De siste dagene ble det målt magma 1 kilometer under bakkeoverflaten rundt Fagradalsfjall.
Island har 32 vulkansystemer som anses som aktive. I gjennomsnitt har landet et utbrudd hvert femte år.