Valgplakat for De Grønnes toppkandidat I Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann. Foto: Michael Probst/AP/NTB
Angela Merkels kristeligdemokratiske CDU har gått på historiske nederlag i to delstatsvalg. Valgene ses på som folkeavstemninger om regjeringens koronainnsats.
Nederlaget er klart etter at valgdagsmålingene foreligger søndag. Det var ventet at CDU ville tape terreng i både i Baden-Württemberg, der Stuttgart er hovedstad, og i Rheinland-Pfalz, der Mainz er største by.
I Baden-Württemberg falt CDUs oppslutning til rekordlave 23 prosent, ifølge valgdagsmålinger fra TV-kanalene ZDF og ARD. Ved valget for fem år siden fikk partiet 27 prosents oppslutning her.
I Rheinland-Pfalz går partiet tilbake fra 32 prosent til rundt 26 prosent søndag, ifølge valgdagsmålinger.
Analytikere peker på koronautviklingen som en sentral årsak – med en treg start på vaksineprogrammet, mens restriksjonene vedvarer og smittespredningen øker igjen.
Begge delstatene har populære regjeringssjefer, og å utfordre dem var i utgangspunktet vanskelig for CDU.
De grønne fikk ifølge valgdagsmålingen 31,5 prosents oppslutning i Baden-Württemberg. Det virker avklart at De grønnes Winfried Kretschmann (72) fortsetter i delstaten med over 11 millioner innbyggere. Resultatet er bedre enn ved forrige valg i 2016, da partiet fikk 30,1 prosents oppslutning.
Kretschmann ble først valgt i 2011 i kjølvannet av atomkatastrofen i Fukushima, og i 2016 overtok De grønne som delstatens største parti.
I Rheinland-Pfalz, som har 4 millioner innbyggere, sikret sosialdemokraten Malu Dreyer seg en ny periode.
Hennes parti SPD fikk 33,5 prosents oppslutning, ifølge valgdagsmålingene. Resultatet er noe svakere for partiet enn i 2016, da de fikk 36,2 prosent.
Dreyer har regjert i delstaten som leder for en koalisjon med De grønne og høyreliberale FDP. Sosialdemokratene har nå styrt den tidligere konservative delstaten i 30 år.
I begge delstatene faller oppslutningen for høyreradikale AfD. I Baden-Württemberg viser valgdagsmålingen en oppslutning på 12,5 prosent, ned fra 15,1 i 2016.
I Rheinland-Pfalz ser partiet ut til å ha sikret seg 10,5 prosents oppslutning, ned fra 12,6 ved forrige valg.
De siste meningsmålingene viser at CDUs oppslutning nasjonalt har falt til rundt 30 prosent, det laveste på et år.
– Merkels parti står foran en katastrofe, skrev tabloidavisa Bild og omtalte valget som et koronavalg.
Angela Merkel og hennes CDU-SPD-koalisjon sto sterkt blant folk i starten av koronapandemien som følge av god styring og lavt smittenivå lenge. Men det har snudd den siste tiden.
CDU og deres bayerske søsterparti CSU sliter nå med økende misnøye på grunn av en treg og byråkratisk vaksinering mot koronaviruset og forsinkelse i utrullingen av gratis hurtigtester.
Samtidig øker smittespredningen, noe som gjør at det er få tegn til at den omfattende og stadig mer upopulære nedstengningen som har vart siden desember, kan lettes på med det første.
Mye av skylden for den sene vaksineringen har helseminister Jens Spahn fått. Han var en av favorittene til å bli Merkels etterfølger som CDU-leder.
I tillegg er de to partiene rammet av en skandale der tre parlamentarikere, to fra CDU og en fra CSU, anklages for å ha profittert stort på salg av munnbind. De tre har trukket seg fra Forbundsdagen.
CDUs nyvalgte leder Armin Laschet har fordømt dem, men han er likevel svekket i kampen om å bli CDUs og CSUs statsministerkandidat ved valget i september, og vanskeligere blir det med partiets smertefulle tap på søndag.
I stedet kan CSU-leder Markus Söder bli koalisjonens kandidat når de to partiene bestemmer hvem som skal være deres felles kandidat i april eller mai.
Søndagens to valg er starten på en serie delstatsvalg fram mot det nasjonale valget 26. september.