Spørsmålet er om helseminister Bent Høie er å ligne med mannen som har en hammer og tror alt er en spiker han må slå ned. Foto: Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Nå kommer gladmeldingenene om hvor lite smitte det har vært på steder med mange mennesker. Men hvorfor kom de ikke før? Og hvorfor driver myndighetene fortsatt på med massive nedlukninger som ødelegger økonomien? Oslo Handelsstands Forening reagerer.
Nesten ingen er smittet i butikker og på serveringssteder
I Oslo-området måtte over 3.000 butikker og serveringssteder stenge forrige uke. Men svært få er blitt smittet på slike steder hittil i år.
Tall fra Aftenpostens gjennomgang av smittesporing og smitteverntilsyn i Oslo siden nyttår viser at det nesten ikke er rapportert smitte på serveringssteder. Uken før beslutningen om å stenge ble tatt sto slik smitte for tre promille av alle rapporterte tilfeller i Oslo.
– Selv om vi har veldig rare tilstander i landet nå, forventer vi at beslutninger er begripelige. Vi er ikke eksperter på smittevern, men vi snakker daglig med bransjen. Veldig mye tyder på at det ikke er mye smitte, sier administrerende direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening.
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap) har forståelse for at bransjen reagerer. Hun forklarer stengningen med at byrådet må forsøke å bremse reiseaktiviteten til Oslo-folk.
– Vi vet at viruset trives der folk møtes, og at det trives særlig godt inne, sier Evensen. Hun oppfordrer innstendig alle om å treffe færrest mulig.
Alle butikker med unntak av dagligvarehandel, bensinstasjoner, apoteker, blomsterbutikker og Vinmonopolet er stengt i Oslo. Samtlige serveringssteder er også stengt. Nedstengningen vil vare til over påske.
Lillestrøm, Lørenskog og Ullensaker har innført de samme restriksjonene som Oslo. (NTB)
Men det er ikke bare i butikker og på serveringssteder at det rapporteres lite smitte:
Bare tre positive koronatester på Blindern
Bare tre av de i alt 1.600 studentene som har testet seg på Frederikkeplassen på Blindern siden begynnelsen av mars, har testet positivt.
Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) åpnet for hurtigtest på campus den første uken i mars, skriver Universitas.
Trond Morten Trondsen, direktør for SiO Helse, sier smittenivået er som forventet.
SiO Helse tilbyr hurtigtest til symptomfrie studenter og ansatte som oppholder seg på Blindern. Testregimet er et pilotprosjektet som gjøres på oppdrag fra Helsedirektoratet, med mål om å se om hurtigtesting i stor skala kan bidra til å holde utdanningsinstitusjoner åpne, uavhengig av smittenivået i samfunnet.
Studenter og ansatte oppfordres til å teste seg ukentlig.
I tillegg kommer effekten av vaksinene på eldres utsatthet:
Smitten faller kraftig blant de eldste i Norge
Koronaviruset rammer nå svært få over 80 år. Smitten blant de eldste blant oss har falt kraftig.
Selv om økende smittetall har ført til ny nedstengning og elever som sendes hjem fra skolene, har antallet smittede over 80 år gått ned med 81 prosent de siste fire ukene, skriver Aftenposten.
Det betyr at vaksineringen av de eldste, og innsatsen for å beskytte de eldste ser ut til å ha meget stor effekt. Nesten 410.000 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 214.000 har fått andre dose, og er nå ferdig vaksinerte.
I januar ble over 344 personer over 80 år smittet. De siste fire ukene er bare 67 personer over 80 år er smittet i hele Norge.
I løpet av den tredje bølgen fra uke 6 har 11.400 personer fått påvist covid-19. Men eldre over 80 år utgjør bare 0,6 prosent av disse.
Aftenposten har bedt Folkehelseinstituttet om kommentar, men FHI har ikke hatt anledning til å stille til intervju.
Spørsmålet disse positive meldingene reiser er om regjeringens siste nedstenginng er en massiv overreaksjon.