Statsminister Erna Solberg (H) før redegjørelsen om koronasituasjonen i Stortinget tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke stramme inn allerede nå, men varsler strenge nye tiltak hvis smittespredningen ikke går ned.
– Situasjonen er skjør, sa Solberg da hun møtte i Stortinget tirsdag for å redegjøre om koronasituasjonen.
Epidemien er ustabil, og smittespredningen er fortsatt for høy, advarte hun.
Smittetallet R ligger på 1,3. Det betyr at 100 smittede i snitt vil spre smitten videre til 130 nye. Så lenge R-tallet ligger over 1, vil smitten bare øke og øke.
Likevel vil ikke Solberg innføre nye nasjonale innstramminger allerede nå. Men regjeringen legger fram en liste med tiltak som vil bli innført hvis smitten ikke gå ned.
– Mange kommuner har nå innført strenge lokale tiltak. Vi vet ennå ikke helt effekten av disse. Derfor er det nå for tidlig å ty til strengere nasjonale tiltak. I stedet forsterker vi ytterligere modellen med lokale tiltak, forklarte Solberg i redegjørelsen.
– Det er avgjørende at vi klarer å holde kontrollen, sa hun.
Nasjonale tiltak
De nye smitteverntiltakene kan ifølge Solberg bli innført på kort varsel. De bygger på anbefalinger fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.
Dette er de nasjonale tiltakene på listen:
* Anbefaling om å holde to meters avstand til andre bortsett fra personer i egen husstand eller nærkontaktene til aleneboende.
* Anbefaling om maks ti private kontakter per uke, i tillegg til grensen på maks fem gjester.
* Forbud mot skjenking av alkohol.
* Forbud mot innendørs organisert idretts- og fritidsaktiviteter for voksne. Unntak for profesjonelle toppidrettsutøvere.
* Stenging av treningssentre og svømmehaller. Unntak for svømmetrening for barn og rehabilitering.
* Stenging av underholdningstilbud som fornøyelsesparker, bingohaller og lignende.
* Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra på alle arbeidsplasser der det er praktisk mulig
* Færre deltakere på arrangementer. Inne: 20 personer med faste, tilviste sitteplasser (ned fra 100), 50 personer i begravelser og bisettelser (ned fra 100), 50 personer på arrangementer for de under 20 år – kun fra samme kommune. Ute: 50 personer på arrangementer (ned fra 200, eller 600 ved faste, tilviste sitteplasser).
Hvis situasjonen blir alvorlig nok, vil også enda strengere tiltak bli vurdert.
Påskeadvarsel
Solberg kom samtidig med en nedslående beskjed foran påsken. Regjeringen ber alle om å unngå utenlandsreiser i påsken og ber også alle nordmenn i utlandet om ikke å komme hjem på påskeferie.
– Når det gjelder tiltak i påsken, vil regjeringen komme tilbake med konkrete anbefalinger. Hvor strenge de blir, vil avhenge av smitteutviklingen den nærmeste tida, sa Solberg.
– Men vi vil allerede nå oppfordre nordmenn bosatt i utlandet om å ikke komme hjem i påsken denne gang. Det gjelder også for studenter. Vi oppfordrer også nordmenn og personer bosatt i Norge om ikke å reise ut av landet i påsken, sa hun.
Endrer vaksineringsstrategien
Det ble tirsdag også varslet flere endringer i vaksineringsstrategien.
Et hovedgrep er at intervallet mellom første og andre vaksinedose økes fra tre uker til seks uker, slik at flere kan bli vaksinert med første dose raskere.
– FHI ser også på om intervallet kan forlenges ytterligere. Det vil i så fall øke hastigheten på vaksinering av befolkningen med første dose betraktelig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.
I tillegg er det nå avklart at vaksinen fra AstraZeneca skal tilbys til personer som er over 65 år gamle.
Støtt Document
Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]
Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]
Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981
Vårt Vipps nummer er 13629
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!